Rabu, 3 Februari 2010

Saya Tidak Nyanyuk Lagi-Ku Li

Ku Li Ahli Parlimen Gua Musang (Umno) menyatakan kehadirannya atas pentas ceramah Pas di dalam isu minyak bukan semata-mata atas jemputan Pas saja tapi atas jemputan 52 NGO lain yang bersama-sama mahukan keadilan dalam isu minyak Kelantan.Sepatutnya PM Najib malu dan ambil pengajaran atas penerangan Ku Li yang mengatakan tindakannya itu hanya sekadar tunaikan amanah Tun Razak bapa PM Najib dalam isu royalti minyak.

Lapor Berita Harian Online/Bernama;

"Kebetulan saya bekas Pengerusi Petronas yang asal dari Kelantan. Kalau rakyat di sana hendak saya jelaskan mengenai Petronas dan Akta Kemajuan Petroleum 1974, apakah saya tidak patut pergi? Saya kena bagi penerangan.

"Saya bukan fikir soal Kelantan sahaja, tapi juga soal seluruh rakyat Malaysia," katanya kepada Bernama dalam temubual khas berhubung isu royalti minyak Kelantan di sini hari ini.

Beliau berkata, pada zaman pemerintahannya, Tun Abdul Razak sememangnya mahukan hasil minyak diagih-agihkan kepada negeri-negeri di Pantai Timur untuk membangunkan Kelantan, Terengganu dan Pahang selain di Sabah dan Sarawak.

Katanya, formula pemberian lima peratus daripada hasil minyak kepada negeri-negeri berkaitan, adalah hasil rundingan dengan Ketua Menteri Sarawak, Abdul Rahman Yaakob, yang pada masa itu, mendakwa Kerajaan Pusat tidak ada hak ke atas minyak di Sarawak.

"Tun Razak seronok sangat kerana Pantai Timur boleh dapat faedah walaupun tidak nampak tanda-tanda ada minyak, tapi tahu sekurang-kurangnya di pesisir (offshore).

"Sebab itu kita buat Akta Kemajuan Petroleum itu, menyatakan bahawa kalau jumpa minyak di pesisir di mana-mana negeri, maka negeri itu akan mendapat lima peratus sekiranya negeri-negeri itu meletak hak seluruh hasil minyak kepada Petronas. Jadi, jelas, tidak ada apa yang hendak dipertikaikan," katanya.

Tengku Razaleigh berharap Petronas menjalankan tugas dan tanggungjawab berdasarkan apa yang telah termaktub dalam Akta Kemajuan Petroleum 1974 dan tidak berdolak-dalik berhubung pembayaran royalti minyak kepada Kelantan.

"Saya bukan hendak paksa Petronas atau Kerajaan Pusat bayar kepada kerajaan negeri (Kelantan) tapi ini mereka (Petronas) sendirilah kena mengikut perjanjian itu.

"Dia (Petronas) telah menerima amanah ini dan tidak boleh hendak berdolak dalik dan kena menasihat kerajaan bahawa inilah yang sepatutnya dilakukan. Kalau tidak, apa ertinya ada perjanjian antara negeri-negeri dan apa ertinya persekutuan," katanya.

Menjawab dakwaan bahawa beliau mengeluarkan kenyataan yang bercanggah daripada apa yang dikatakannya 10 tahun lalu mengenai isu yang sama, Tengku Razaleigh berkata: "Saya tidak pernah kata itu, takkan saya nak bercakap bercanggah dengan apa yang saya buat. Saya tidak nyanyuk lagi."

Tiada ulasan:

Catat Ulasan