Rabu, 5 Januari 2011

Cerita seorang pendekar

Orang yang lebih tua daripada saya pernah menceritakan kepada saya akan kehebatan seorang guru silat yang bernama Pak Daud Pendekar di zaman Jepun perintah Tanah Melayu. Badannya tegap,dadanya merah, matanya macam biji saga, misainya lebat ,gagah dan hebat gah di kampungnya.

Satu hari Pak Daud Pendekar ditangkap tentera Jepun. Orang ramai dan anak muridnya berkumpul beramai-ramai nak tengok Pak Daud Pendekar melawan tentera Jepun. Pak Daud Pendekar ditampar tentera Jepun di kiri kanan pipinya tetapi Pak Daud Pendekar tak melawan senyap tak kata apa.

Lalu seorang anak muridnya berkata kepada anak muridnya yang lain, "Awat Pak Daud Pendekar kita tak lawan?" Lalu dijawab anak muridnya yang lain, " Hang tunggu tengok la sat lagi dia lawan la.."

Hari sudah hampir petang Pak Daud Pendekar semakin lemah dikerjakan tentera Jepun. Lalu anak muridnya berkata lagi kepada anak muridnya yang lain yang semakin kehairanan , "Cuba hang pi tanya Pak Daud Pendekar kenapa dia tak lawan tentera Jepun celaka tu?" Lalu anak murid Pak Daud Pendekar pun hampiri Pak Daud Pendekar dan berkata, "Pak Daud..awat Pak Daud tak lawan..?" lalu jawab Pak Daud Pendekar dengan suara yang begitu lemah dan terketar-ketar , "Hang pa tak kena hang pa tak tau la..hang pa kena baru hang pa tau langit tu tinggi ka rendah." Hanya sekadar terbaca posting di sini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan