Sabtu, 12 Disember 2009

Tanpa BTN Umno Berkubur


1. Pada 1 Disember 2009 yang lalu, akhbar China Press telah melaporkan bahawa bajet yang diperuntukkan oleh kerajaan kepada BTN terlalu tinggi iaitu sebanyak 74 juta untuk tahun 2009.

2. Peruntukan ini adalah lebih tinggi daripada bajet untuk Parlimen iaitu sebanyak RM4 juta. Perkara yang didedahkan oleh ahli parlimen DAP dari Bukit Bendera harus disiasat dengan teliti dan pengaliran sejumlah wang ini mesti ini dipastikan seiring dengan keperluan dan perbelanjaan BTN tersebut.

3. Bekas Pengarah BTN Terengganu, Rosli Abdullah ada menyatakan “Sekarang ni khususnya selepas tahun 1998, kursus berkenaan bukan sahaja tidak ditekankan soal pendidikan Islam, sebaliknya lebih menjurus pada propaganda Umno, perkauman dan memburukkan ulama’ khususnya dalam PAS,”. http://www.youtube.com/watch?v=xVMljJGFitM&feature=player_embedded.

4.
Malaysia kini menunjukkan pendedahan bekas mahasiswa berkenaan doktrin kotor BTN.

a. ‘Kami ditunjukkan gambar Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama seorang rakyat Amerika. Jurulatih memberitahu kami yang beliau seorang pengkhianat kepada negara kerana beliau mempunyai hubungan yang baik dengan orang Amerika’. Itulah antara isu-isu yang dibangkitkan sewaktu program pembinaan negara dijalankan oleh Biro Tatanegara (BTN), yang pernah diikuti seorang pelajar tahun empat jurusan ekonomi, Fakhrul Zaki Fazial. Fakhrul yang belajar di Universiti Islam Antarabangsa (UIA) berkata, fokus kursus tersebut adalah mengenai bangsa Melayu. “Mereka (jurulatih) juga mengkritik pembangkang dan menganggap kritikan mereka sebagai patriotik,” tambahnya.

b. Ketua pelajar Universiti Malaya, Mohd Ridzuan Mohammad, yang pernah menghadiri program BTN pada 2004 berkata, malah terdapat ceramah yang mendakwa bahawa kaum lain menjadi ancaman kepada orang Melayu. Menurutnya, BTN tidak seharusnya membangkitkan sentiman perkauman yang akan mencetuskan perpecahan kaum. Katanya, ini kerana program tersebut boleh mempengaruhi sesetengah pelajar yang hadir berhubung ideologi perkauman tersebut.

c. Chin Shin Liang, seorang bekas pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang pernah menghadiri program BTN pada Disember 2008, turut berkongsi pengalamannya. “Kami ditunjukkan klip video perhimpunan Bersih dan kemudian gambar negara Palestin yang dilanda perang dengan keterangannya: Apakah ini yang kita mahukan?… Kita juga ditunjukkan seorang pemprotes (tidak dikenalpasti) membaling batu,” katanya. Sambil menyifatkannya sebagai “amat berat sebelah”, Chin berkata: “Ia tidak menyatakan siapa pembaling batu itu, (dia) mungkin seorang Mat Rempit yang mahu berseronok atau polis yang melakukan provokasi terhadap pemprotes dengan menggunakan meriam air.”

Katanya, jurulatih juga mengajar bahawa kerajaan BN dipilih oleh rakyat dan oleh itu ia merupakan kerajaan yang sah, tetapi tidak berusaha untuk membezakan parti politik dan kerajaan. “Ini jelas mengelirukan kerana ia menjadi peraturan bahawa agensi-agensi kerajaan harus bersikap berkecuali dan berkhidmat sepenuhnya kepada negara (bukan hanya parti/gabungan tertentu),” katanya.

Ianya seolah-olah menyatakan bahawa kerajaan BN ‘mewakili’ negara ini dan harus ditaati tanpa dipersoalkan, katanya. Sementara itu, Fakhrul menyuarakan keraguannya mengenai pemilihan jurulatih BTN. “Saya fikir sesetengah jurulatih tidak layak kerana mereka begitu beremosi dan tidak intelektual dalam ceramah mereka. “Jika pelajar tidak bersetuju dengan pandangan jurulatih, mereka akan memarahinya di depan semua orang,” katanya. Sementara itu, sesetengah pihak merasakan bahawa kursus BTN telah dikecam secara tidak adil.

5. Tahun 2006 yang lalu Dewan Pemuda PAS Pusat telah menghantar memorundum kepada pihak kerajaan UMNO dan BN berkait dengan BTN . Baca lagi di sini

Blog Episode Sebuah Perjuangan-KPPP

Tiada ulasan:

Catat Ulasan