Sabtu, 29 Mei 2010

Orang Melayu bukan mati kerana tak dak duit tapi mati kerana tak makan

Masih dok teringat cerita 9 tahun lagi katanya Malaysia diramal akan jadi negara muflis dan bankrup kalau lah subsidi untuk rakyat tak dihapuskan sedikit demi sedikit. Aku tak tau lah ramalan tersebut hanya sekadar untuk buat rakyat 'halalkan' jika subsidi dihapuskan.

Tadi dok sembang dengan orang tua aku dulu dia kerja kilang beras di Kedah selama 18 tahun. Masa tu Lembaga Padi Negara (LPN) ,Bernas tak wujud lagi. Tahun 80-an kilang beras Melayu di Kedah boleh dikatakan ada disegenap tempat. Sekarang nak cari sebiji kilang Melayu yang 100% nama Melayu dah tak dak lagi nak buat ubat pun payah! Yang banyak kilang beras bukan Melayu.

LPN yang dah jadi Bernas diswastakan yang kenyang sapa? Bernas joint dengan bukan Melayu lama-lama Bernas pun jadi 'macaai' saja . Masa zaman LPN dulu berlori-lori orang kampung hantar padi ke LPN sekarang dah jadi Bernas semua kilang beras Melayu dah mampoih .Kilang Bernas pun hidup segan mati tak mau. Semua padi sekarang dihantar ke kilang bukan Melayu macam-macam insentif tauke kilang bagi. Mula daripada drebar lori hingga ke atas. Daripada bawah meja sampai ke atas meja.

Kata ayah aku, taukeh kilang beras melayu tempat dia cari rezki dulu, dia pun dah mati dah, "satu hari hang akan tengok orang Melayu bukan mati kerana tak dak duit tapi mati kerana tak makan!" Aku tanya ayah aku , "awat taukeh kilang tu kata lagu tu?" Jawab ayah aku, "maksud taukeh kilang tu ialah bila taukeh -taukeh kilang yang bukan Melayu tu stop tak jual beras seminggu saja kita yang ada duit nak beli beras di mana?

Hapus subsidi untuk rakyat dengan tujuan tak mau bagi negara bangkrup tapi rakyat yang rata-ratanya masih miskin dan cukup makan hanya mengundang sengsara buat rakyat. Yang kenyang dan tak miskin-miskin taukeh-taukeh judi, bapa rasuah dan segala jenis lintah darat yang memeras keringat rakyat tanpa mengira bangsa dan agama.

Nak selamat daripada negara bangkrup rakyat jadi mangsa,Nak hapus subsidi tapi cukai yang dikenakan ke atas rakyat tak dihapuskan. Makan menatang apa pun kena cukai. Servis kereta kena cukai, makan kfc kena cukai, beli barang pasaraya kena cukai, semua rakyat tanggung pemimpin hanya pandai cari jalan nak selamatkan negara daripada bangkrup rakyat mampoih pi la! Petronas untuk berbilion tapi duit tak tau pi mana. Lagi bodoh pikiran rakyat pemimpin Umno lagi seronok sebab sampai tua depa boleh perkuda kita.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan