Khamis, 20 Mei 2010

Najib dituduh rasuah di Sibu, SPR kata tak dak kuasa

Suruhanjaya Pilihanraya yang dituduh sengaja lewat-lewatkan pengumuman calon pemenang prk Sibu berkata mereka tak ada kuasa untuk siasat PM Najib yang dituduh buat janji yang mendorong berlakunya rasuah kepada pengundi dalam prk Sibu. Dalam laporan Malaysian Insider SPR: Kami tiada kuasa siasat, Najib berhak buat janji melaporkan:

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tiada kuasa untuk menyiasat dakwaan DAP bahawa Datuk Seri Najib Razak telah menjanjikan peruntukan wang, yang disifatkan bertujuan mempengaruhi pengundi Sibu pada malam menjelang hari pengundian Ahad lalu.

Sebaliknya SPR berkata, dakwaan ke atas Najib itu, yang janji-janji pilihan raya kecil dibuat atas kapasiti sebagai Perdana Menteri dan Menteri Kewangan, perlu dirujuk kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk tindakan.

Selain itu SPR berpendapat, di bawah Akta Kesalahan Pilihan Raya, yang secara umum menjurus kepada kesalahan dilakukan oleh calon atau ejen mereka, pihak-pihak lain yang membuat janji pilihan raya termasuk anggota Kabinet tidak boleh didakwa telah melakukan kesalahan menyogok atau melakukan rasuah pilihan raya.

“Kalau ada pihak hendak mengemukakan aduan kepada kami boleh, kami akan terima dan akan memanjangkan kepada pihak berkaitan iaitu dalam kes ini SPRM,” Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar.

“Kami tidak boleh melakukan siasatan sebagaimana perkara-perkara lain diperuntukkan dalam Akta Kesalahan Pilihan Raya... kami tiada kuasa (menyiasat).

“Ada perkara yang polis boleh siasat dan ada perkara yang kami boleh siasat.

“Tetapi perkara ini perlu disiasat oleh SPRM... terserah kepada SPRM menentukan tindakan susulan,” kata beliau ketika dihubungi The Malaysian Insider.

Itulah SPR jika libatkan PM Najib dan sekutunya. Matematik mereka mudah, macam main bolasepak, main 'passing-passing'. SPR tolak kepada SPRM, SPRM tolak kepada Polis, polis tolak kepada SPR, last-last tak ada apa pun. Sapa pun tak didakwa.

Berkaitan;

Karpal:Najib cabul undang-undang pilihanraya-Malaysiakini

1 ulasan:

  1. salam..
    nak bt cam ne..kuasa dtangan mereka...

    BalasPadam