Sabtu, 19 Februari 2011

Rakyat Mesir berpesta, tahniah anak muda!

Gambar Ribuan rakyat Mesir berhimpun di Dataran Tahrir ketika solat Jumaat sambil meraikan kemenangan menjatuhkan Mubarak.

Puluhan ribu rakyat Mesir sekali lagi membanjiri Dataran Tahrir di tengah-tengah ibu negara semalam bagi menunaikan solat Jumaat dan meraikan kemenangan menjatuhkan pemimpin kuku besi Hosni Mubarak seminggu lalu.

Kumpulan yang mencetuskan pemberontakan 18 hari yang membawa kepada kejatuhan presiden yang memerintah hampir 30 tahun itu menggelar perhimpunan semalam ‘Jumaat Kemenangan dan Kesinambungan Perjuangan.’
Ulama terkenal Mesir Sheik Youssef el-Qaradawi mengimamkan solat itu dan mengisytiharkan ‘yang batil tidak boleh mengalahkan yang hak.’

“Saya mengucapkan tahniah kepada remaja negara ini. “Mereka yakin akan menang akhirnya.

“Namun revolusi ini belum berakhir sehingga kita saksikan Mesir yang baru,” katanya.

Orang ramai mula membanjiri dataran bersejarah yang menjadi medan penunjuk perasaan sebelum ini, beberapa jam sebelum solat bermula walaupun jalan masuk utama disekat jip tentera.
Suasana di dataran agak meriah dengan pancaragam tentera berkawad memasuki dataran yang dipenuhi orang awam. Beberapa penjaja menjual trumpet vuvuzela yang terkenal dengan bunyi bingit ketika Piala Dunia diadakan di Afrika Selatan tahun lalu.

“Kami datang ke sini kerana berasa tidak sabar melihat Mesir baru,” kata Ashraf Abdel-Azim, 48, yang datang bersama isterinya, Nadwa dan anak lelakinya, Ahmed berusia 9 tahun.

“Kami mahu kebebasan dan perubahan dan bangga dapat melihatnya sendiri,” katanya.

Nizar Mohammad, isterinya Rasha dan tiga anak mereka mengecat muka masing-masing dengan warna bendera Mesir, merah, putih dan hitam.

“Kami mahu anak-anak kami melihat di mana peristiwa bersejarah ini berlaku,” kata Rasha.

Di sebuah sudut dataran besar itu satu tugu peringatan 365 orang awam yang terkorban sepanjang tunjuk perasaan dibina, dengan orang ramai meletakkan bunga dan merakam gambar foto mereka yang terkorban.-Berita Harian Online.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan