Khamis, 24 November 2011

Berhimpun depan hospital tak boleh tembak gas, meriam air boleh

Antara akta Rang Undang-Undang baru untuk berhimpun bagi rakyat antara kain menyebut, "Tiada protes dalam 50 meter daripada kawasan yang dilarang, termasuk hospital, sekolah dan rumah ibadat."

Pada tarikh bersejarah9 Julai lalu pihak polis telah melepaskan tembakan gas pemedih mata dan meriam air ke perkarangan Hospital Tung Shin bagi menakutkan penunjuk perasaan yang berlindung di bangunan hospital tersebut.Hingga kini walaupun jelas kes itu benar pihak berkuasa kerajaan Umno-Bn hanya senyapkan saja kes tersebut.

Buatlah undang-undang apa pun , hapuskan ISA, hapuskan akta kolej dan universiti tapi bila kerajaan mau tangkap sesiapa saja depa boleh tangkap.Undang-undang yang depa buat tolak tepi.Hapus tangkap tak hapus pun tangkap.Ini namanya undang-undang gila babi.Adakah BN akan dengar nasihat Suhakam macam di bawah?

Suhakam:Hentikan Bil Perhimpunan Aman-Malaysiakini

Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) mahu kerajaan menghentikan enakmen Rang Undang-undang Perhimpunan Aman 2011, yang dijadual untuk bacaan kedua di Parlimen hari ini.

"Suruhanjaya ini, menggesa kerajaan untuk mempertimbangkan cadangan yang dibuat oleh pelbagai pihak dan membuka ruang untuk perbincangan dan wacana awam mengenai kebebasan berhimpun sebelum menjadikan Rang Undang-undang Perhimpunan Aman 2011 itu sebagai suatu akta.

“Ia mesti memastikan bahawa peruntukan-peruntukannya selaras dengan prinsip-prinsip hak asasi manusia," kata pengerusi Suhakam Tan Sri Hasmy Agam dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini.

Menurut beliau, walaupun Suhakam, badan berkanun yang ditubuhkan untuk menasihati kerajaan berhubung isu-isu hak asasi manusia,- mengalu-alukan rang undang-undang itu, namun beberapa cadangannya berhubung akta yang digubal itu tidak dimasukkan.

Cadangan itu, kata Hasmy, diberikan semasa satu perjumpaan dengan Peguam Negara pada bulan lalu.

Tegasnya, Suhakam menekankan bahawa hak rakyat untuk meluahkan suara mereka melalui perhimpunan aman awam mesti dilindungi.

"Sebahagian daripada peruntukan di bawah rang undang-undang itu mengenakan sekatan yang terlalu banyak dan memberi terlalu banyak kuasa budi bicara kepada pihak polis. Semua ini, sekali gus menjejaskan hak orang ramai untuk menganjurkan atau menyertai perhimpunan aman," katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan