Selasa, 16 Februari 2010

Siasat sama Menteri kepada setpol

Kayanya setiusaha politik kepada Menteri JPM ada duit tunai dalam tangan.Meniaga menatang apa?Takkan semua bayar tunai?Siasat jangan tak siasat.Dalam kita dok kalut dengan adegan ahli-ahli Parlimen PKR nak melompat jadi bebas dan dibesar-besarkan cerita Maulidur Rasul di Pulau Pinang kita dikejutkan dengan duit tunai yang dijumpai bersama dengan setpol Menteri JPM.SPRM jangan pilih bulu siasat saja daripada A sampai Z.

Lapor TVSelangor.com;

Boon Chye: Jangan Hanya Siasat Setpol Saja

Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Lee Boon Chye menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) supaya turut menyiasat menteri yang menjadi ketua kepada setiausaha politik yang ditahan bersama wang tunai RM2 juta.

Bercakap kepada TVSelangor, beliau berkata, siasatan itu tidak seharusnya menjurus kepada setiausaha politik semata-mata tapi perlu diperluas kepada individu yang dekat dengannya.

Ahli Parlimen Gopeng itu mengesyaki seseorang setiausaha politik memainkan peranan tertentu walaupun sebenarnya tidak ada kuasa untuk meluluskan sebarang projek ataupun kontrak, sebagaimana menteri.

"Jadi, adakah setiausaha politik itu lebih kepada menjadi sebagai agen daripada orang yang menerima rasuah. Ini sepatutnya disiasat dengan lanjutlah.

"Cuma menteri yang berkuasa untuk meluluskan projek dan kontrak. Jadi, sepatutnya SPRM bukan setakat menyiasat setiausaha politik tetapi turut menyiasat menteri yang terlibat," katanya.

Jumaat lalu, SPRM menahan seorang setiausaha politik kepada menteri kanan di pangsapurinya di Teluk Air Tawar, Butterworth Jumaat lalu.

SPRM yang melakukan serbuan kira-kira jam 3.30 petang turut menemui wang tunai berjumlah RM2 juta di pangsapuri berkenaan.

Semalam, Hasbie Satar, setiausaha politik kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop meletak jawatan tapi tidak menyatakan sebab peletakan jawatan itu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan