Jumaat, 17 Jun 2011

Tiga Boroi akan ajar matapelajaran seks di sekolah?

Pendidikan seks mula diajar di sekolah November ini-Utusan

Modul Program Pendidikan Kesihatan Reproduktif dan Sosial (PKRS) untuk pelajar sekolah akan mula diperkenalkan kepada murid tahun satu bermula November ini.

Ketua Pengarah Lembaga Penduduk, Pembangunan dan Keluarga Negara (LPPKN),

Datuk Aminah Abdul Rahman berkata, keputusan itu dibuat selepas modul tersebut dapat diterima dengan baik oleh pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) yang kini didedahkan dengan PKRS.

Menurutnya, pelajar sekolah rendah dan menengah akan mengikuti modul yang berbeza berdasarkan tahap usia mereka.

"Berdasarkan tinjauan dan maklumat balas yang diterima daripada pelatih PLKN seluruh negara ternyata mereka sangat gembira dengan kandungan modul itu yang mula dipelajari sejak dua hari lalu.

"Menurut mereka, modul yang dipelajari itu sangat berguna dan tidak pernah dibincangkan dengan keluarga sebelum ini,'' katanya kepada pemberita selepas mengadakan lawatan kerja ke PLKN Benum Hill Resort dekat sini hari ini.

Hadir sama Ketua Pengarah Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN), Datuk Abdul Hadi Awang Kechil.

Menurut Aminah, modul tersebut akan mula diajar kepada murid tahun satu selepas selesai peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR).

Katanya, pendidikan itu bukan perkara baru kerana ia mengambil modul sedia ada yang diperbaharui dan digubal semula.

Dalam perkembangan lain, beliau memberitahu, para pelatih PLKN memberikan reaksi positif terhadap kandungan modul tersebut kerana mereka mendapat maklumat dengan kaedah yang betul.

"Modul tersebut lebih kepada membentuk golongan remaja yang sihat, berdaya tahan, berakhlak, bertanggungjawab serta berupaya menghadapi cabaran perubahan dalam kehidupan masa kini,'' katanya. - Utusan

Awal tahun ini kita dikejutkan dengan penyebaran video seks lucah di hotel Carcosa Sri Negara yang menghangitkan seluruh negara .Dalang penyebaran vieo lucah yang di kenali sebagai Datuk T telah mengaku bahawa mereka yang jadi dalang penyebaran video lucah yang dikatakan libatkan pemimpin pembangkang.Walaupun mereka mengaku jadi dalang sebar video lucah mereka masih kebal daripada sebarang tindakan undang-undang.

Sebelum subjek seks diajar di sekolah tiga Datuk T telah jadi cikgu yang menayangkan video lucah kepada orang awam.Kini video seks lucah tersebut telah diedarkan ke seluruh negara.Rumah orang Melayu dapat cd, rumah orang Cina dapat cd, rumah orang India dapat cd yang mengisahkan seorang lelaki berperut boroi dan bertetek landur langgan seorang pelacur.Kini setelah video tu dah tak laku disebarkan pula kisah fitnah seks ke atas Mat Sabu Timbalan Presiden Pas yang baru.

Utusan dan media Umno lebih awal jadikan kisah lucah sebagai berita utama dan berjaya melucahkan semua lapisan umur sebelum matapelajaran seks diajar di sekolah rendah dan menengah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan