Rabu, 29 Jun 2011

Fatwa haramjadah, pakai baju kuning HARAM

Baca dan pikir fatwa baru daripada seorang pemimpin Melayu yang beragama Islam.Ini bukan dari Majlis Fatwa Kebangsaan tapi daripada pemimpin Umno yang bertaraf menteri.Fatwa baru ini bukan berkenaan dengan isu murtad, bukan isu kalimah Allah , bukan isu orang Islam atau ,pemimpin Melayu minum araktapi isu pakai baju kuning haram.Ini fatwa tak ada dalam kitab malah kalau cari dalam kitab tajul muluk tak akan jumpa , dalam kitab berjimak pun tak ada , yang ada hanya daripada mulut menteri Umno.

Hisham:Haram pakai baju BERSIH, boleh ditangkap-Malaysiakini

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein hari ini berkata adalah satu kesalahan bagi mana-mana individu yang memakai baju yang berkaitan dengan aktiviti haram.

Justeru, tangkapan ke atas mereka yang memakai baju BERSIH 2.0 oleh polis adalah betul.

"Jika kemeja-T BERSIH berhubungkait dengan aktiviti haram, maka memakainya adalah juga haram,” katanya kepada wartawan.

Setakat ini, hampir 100 orang telah telah ditangkap kerna memakai baju kuning BERSIH manakala mereka yang menjual baju berkenaan turut ditahan untuk disoal-siasat.

Terbaru, pagi tadi, empat belas aktivis politik ditahan di Sungei Siput, Perak, ketika mengedarkan bendera Malaysia di sebuah pasar.

Semuanya kerana gara-gara lapan daripada mereka memaka baju-T BERSIH manakala rakan-rakannya pula memakai baju DAP yang tertera tema 'Ubah' pada waktu kejadian .

Antara mereka yang dicekup polis itu adalah ADUN Jalong Leong Mei Ming, ADUN Teja Chang Lih Kang dan Tan Kar Hing, setiausuha politrik kepada ahli parlimen Dr Lee Boon Chye.Hishammuddin, juga agak keberatan bagi menjawap soalan berhubung perhimpunan 9 Julai ini apabila ditanya mengenai tangkapan ke atas aktiviti bagi membantutkan perhimpunan BERSIH.

"Kita akan tunggu sehingga perkara berlaku. Seperti saya katakan, orang yang perlu dirujuk adalah Ketua Polis Negara... apabila membabitkan penguatkuasaan. Saya telah jelaskan ini semalam,” katanya.

Ditanya sama ada tangkapan itu bermotifkan politik, Hishamududdin berkata: "Di pihak mereka atau di pihak kami? "Saya boleh kemukakan soalan sama kepada mereka (parti pembangkang dan aktivis)," katanya sambil tergelak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan