Rabu, 10 Mac 2010

Mufti Perak Bermain Politik , Agen Umno-Mat Sabu

Sikap sesetengah mufti yang dilihat menjadi jurucakap kepada Umno akan menjatuhkan nama baik dan imej jawatan tersebut yang selama ini sentiasa dihormati rakyat.

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat Mohamad Sabu berkata mufti perlu ada jarak di antara politik semasa dan juga keagamaan dan tanpa persempadanan ini akan mengakibatkan masyarakat memandang rendah terhadap mufti.

"Tidak pernah pula mufti disalahkan dalam bidang kuasa keagamaan tetapi apabila terjebak dengan mainan politik murahan Umno menjadikan mufti salah satu bahan ketawa untuk mengeruhkan lagi keadaan.

"Jangan sampai mufti hilang taraf sehingga dipandang rendah umat Islam disebabkan mereka terlibat dalam menyampaikan perkara berkaitan yang dilihat menyebelahi parti politik," komen beliau.

Beliau berkata mufti yang bersekongkol dengan Umno akan dianggap rakyat tidak memberi fokus kepada bidang keagamaan dan ini akan menyebabkan rakyat meragui peranan sebenar mufti.

"Saya labelkan Mufti Perak (Tan Sri Harussani Zakaria) sebagai agen Umno kerana ketika Nizar Jamaluddin membuat solat hajat beliau tidak pula muncul tetapi apabila Zambry Kadir buat solat hajat mufti boleh pula muncul.

"Nampak jelas bahawa Mufti Perak tidak memainkan peranan beliau sebagai tokoh agama tetapi bermain politik.

Mohamad Sabu membidas kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Jamil Khir Baharom yang menyoal mengapa mufti tidak boleh berpolitik berkaitan isu semasa difikirkan penting.

Suara-Keadilan.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan