Rabu, 30 Mei 2012

Kata menatang kat raja boleh pulak!

Nizar disiasat berhubung isu WWW1-m'kini

Polis Johor mengesahkan sedang menyiasat kenyataan bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin dalam Twitter berhubung bidaan sultan Johor untuk nombor pendaftaran WWW1.

Ketua Polis Negeri Mohd Mokhtar Mohd Sharif mengesahkan sebuah pasukan petugas telah ditubuhkan dan sedang menyiasat kes itu di bawah Akta Hasutan lapor Star Online.
azlanSementara itu, Nizar memohon maaf melalui mesej Twitter berbunyi:  "Jika ada mana-mana pihak yang tergores hati dengan mesej Twitter itu, saya mohon maaf".

Ahbar Sinar Harian pula melaporkan Nizar berkata apa yang dinyatakan dalam laman Twitternya itu tidak bermaksud untuk mempertikaikan keputusan Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ismail yang menawarkan bidaan tertinggi sebanyak RM520,000.

Sebaliknya, kata beliau, kenyataan itu dibuat secara umum atas pandangan seorang rakyat.

“Jika ada yang menuduh saya menghina Sultan, itu sudah keterlaluan, kerana saya tiada niat untuk berbuat demikian," lapor akhbar berkenaan.

Mohammad Nizar yang juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak dilaporkan berkata, dalam hal itu, teguran sama tetap akan diberikan beliau kepada lain-lain pemimpin.

“Mungkin kerana bidaan tertinggi dibuat Baginda Tuanku, jadi orang katakan tindakan saya itu cuba menghina Sultan, sedangkan bukan itu maksud saya,” tambahnya

Sebelum ini, Tengku Mahkota Johor, Tunku Ismail Idris ibni Sultan Ibrahim bertitah menerusi mesej Twitternya, mempertahankan pembidaan nombor pendaftaran WWW 1 oleh ayahanda baginda Sultan Johor sambil menegaskan, kerabat diraja Johor tidak mengambil sebarang wang daripada kerajaan.

Baginda juga bertitah bahawa pihak-pihak yang mempertikaikan perkara itu boleh bertanya kepada Menteri Besar Johor ataupun mana-mana pegawai-pegawai kerajaan negeri.-m'kini

Saya dah kata jangan komen apa pun kalau libatkan orang istana ni.Kalau Umno kata natang atau menatang kat raja boleh aja dong!Sementara tu Braheng Ali suruh tarik balik gelaran Nizar.Tarik la bukan boleh bawa mati pun gelaran tu!

Kata apa pun tak boleh, tegur sikit pun tak boleh.Sikit-sikit Umno dan gerombolan nak batu api cucuh bagi menyala sakan kononnya merekalah pembela raja dan sultan.Piraaah!

Saidina Abu Bakar As siddiq sewaktu diangkat jadi khalifah selepas kewafatan Nabi Muhammad SAW yang dikasihi berkata,"Jika aku berbuat baik bantulah aku, jika aku tersesat bantulah aku."Baca di sini.Dalam dunia ni yang maksum hanyalah Nabi Muhammad SAW.Lain pada tu semua serupa.Tak kira dia Cina,Melayu atau India yang muslim yang diambil kira disisi Allah SWT hanyalah orang yang bertaqwa.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan