Jumaat, 6 April 2012

Skandal Scorpene: 36 juta Euro (RM144juta) masuk poket Najib?Apa disebalik perjanjian Scorpene?
Siasatan majistret Perancis mendapati AS$1.2 bilion (RM3.7 bilion) jualan kapal selam kepada Kementerian Pertahanan Malaysia mensasarkan, antara lain, syarikat berpangkalan di Hong Kong bergelar Terasasi (Hong Kong) Ltd, dengan pegawai pentingnya Abdul Razak Baginda, orang kepercayaan perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.


Siasatan percaya sekurang-kurangnya sejumlah wang daripada 36 juta euro (RM144 juta) disalurkan melalui Terasasi berakhir ke poket Najib, yang juga menteri pertahanan dan timbalan perdana menteri ketika dua kapal selam Scorpene dibeli daripada Thales International atau Thint Asia.
Gergasi DCN, kemudiannya dikenali sebagai DCNS, dan Thales kemudian menubuhkan syarikat bersama yang dinamakan Armaris untuk mengilang kapal selam pada 2002.

Dua Scorpene Armaris, dinamakan sempena perdana menteri pertama Tunku Abdul Rahman dan bapa Najib, Tun Abdul Razak, sekarag digunakan untuk tugasan di perairan Malaysia.

Razak Baginda - bekas pemimpin kumpulan pemikir Malaysia yagn menjadi pusat perhatian pada 2006 apabila ketika disiasat dalam kes penterjemah Mongolia Altantuya Shaariibuu - disenaraikan sebagai salah seorang daripada dua pengarah syarikat itu, yang pada mulanya diperbadankan pada 28 Jun 2002 sebagai Kinabalu Advisory dan Support Services Ltd, menurut pendaftar pertubuhan Hong Kong.

Seorang lagi pengarah merupakan bapa Razak Baginda, Abdul Malim Baginda.

Pejabat Terasasi bertempat di tingkat 19, Lockhart Road, dalam daerah Wan Chai, Hong Kong.-John Berthelsen (Malaysiakini).


Jika benar dakwaan ini PM Najib patut letak jawatan macam pemimpin Umno desak Ketua Wanita Umno Shahrizat lepaskan jawatan Menteri dan jawatan Ketua Wanita Umno Malaysia yang disandangnya.PM Najib hanya diam membisu terhadap skandal Scorpene macam orang yang berada dalam ketakutan.Adakah wang yang berjumlah RM144 juta itu tidak juga mengalir ke dalam Umno sebagai tabung dan dana pilihanraya?


Tidak hairan kenapa Umno begitu rakus gunakan duit yang entah datang daripada lubuk mana setiap kali pilihanraya diadakan kerana Umno pandai cari duit macam skandal Scorpene!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan