Rabu, 18 April 2012

'Filem Altantuya' tanpa edit siap jika PR tawan PutrajayaPakatan akan siapkan 'filem Altantuya'-Harakahdaily
"Filem Altantuya" adalah filem yang tergantung tanpa kesudahan dan Pakatan Rakyat (PR) akan menyiapkannya jika dipilih dalam pilihan raya umum akan datang, kata Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu.

"Sekarang, ke mana-mana pun saya berceramah, saya terangkan bahawa cerita pembunuhan Altantuya Shaariibuu sama seperti seperti filem yang tidak siap kerana tidak diketahui siapa yang mengarahkan pembunuhannya.

"Apabila saya beri jaminan bahawa filem itu akan disiapkan jika PR diberi peluang memerintah dalam pilihan raya umum ke-13 ini, saya tidak sangka sambutan yang diberikan oleh rakyat sungguh di luar dugaan," katanya.

Mohamad menyifatkan apa yang berlaku itu membuktikan rakyat tidak lupa isu itu dan mereka juga ingin mengetahui siapakah yang mengarahkan pembunuhan Altantuya.

"Bila saya sebutkan filem Altantuya akan disiapkan jika PR diberi peluang memerintah, semua bangsa yang hadir dalam ceramah-ceramah saya menyambutnya dengan tepukan dan sorakan penuh semangat.

"Apa yang berlaku itu jelas menunjukkan rakyat tidak percaya Altantuya dibunuh tanpa sebab oleh dua orang polis biasa dan mesti ada pihak yang mengarahkan pembunuhan itu," katanya yang menganggap apa yang berlaku kepada Altantuya sekarang umpama filem yang tidak selesai dan tergantung.

Beliau mempersoalkan, adalah tidak masuk akal polis tiba-tiba bertindak membunuh Altantuya yang tidak mereka kenali, tidak ada rekod jenayah di negara ini dan tidak pula dilaporkan bersenjata ketika dibunuh.

"Polis biasanya bertindak membunuh apabila nyawa mereka terancam atau pihak yang menyerang mereka mempunyai senjata.


"Dalam perbicaraan di mahkamah, tidak pula dinyatakan Altantuya bersenjata atau menyerang serta mengancam nyawa dua orang polis yang membununya itu," kata Mohamad .

Lebih menghairankan rakyat, katanya, mengapa pula mayat Altantuya diletupkan dengan bom C4.

"Khabarnya, C4 adalah senjata terkawal dan tidak boleh diambil dengan mudah tanpa prosedur yang ketat. Bagaimana pula polis pengawal peribadi boleh dapat C4?" beliau mempertikaikan.

Menurut Mohamad, rakyat ingin tahu benarkah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak atau keluarganya mempunyai kaitan dengan pembunuhan itu.

"Rakyat juga nak tahu kenapa Najib langsung tidak ambil tindakan terhadap pelbagai akhbar terkemuka di seluruh dunia yang mengaitkan beliau dengan pembunuhan Altantuya," katanya.

Najib, kata beliau lagi, sepatutnya bingkas membersihkan namanya dan juga keluarganya apabila dikaitkan dengan pembunuhan kejam tersebut.

"Bila Najib tak bertindak apabila namanya dikaitkan, rakyat tertanya-tanya dan saya yakin pertanyaan itu hanya boleh dijawab dengan memilih PR sebagai kerajaan dalam pilihan raya akan datang.

"Jangan lupa, kalau mahu menonton versi yang sepenuhnya dan kalau mahu menonton versi 'original' filem Altantuya yang tidak diedit langsung, pilih PR sebagai kerajaan dalam pilihan raya akan datang," katanya.

Peguam Shafee dalam misi sulit
Dalam perkembangan berkaitan, peguam terkemuka Datuk Seri Muhammad Shafee Abdullah (gambar) didakwa dilantik oleh Najib dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor untuk tugasan sulit di luar negara daripada 2 hingga 25 April.

Dalam satu surat bertarikh 23 Mac, beliau dikatakan memohon kepada ketua hakim negara, presiden Mahkamah Rayuan dan hakim besar Malaya – dengan salinan kepada Najib dan Rosmah – supaya semua kesnya antara tarikh itu dikosongkan.

Sebahagian kandungan surat itu didedahkan di Dewan Rakyat oleh Datuk Saifuddin Nasution (PKR-Machang) semasa membahaskan Rang Undang-undang Kanun Keseksaan 2012 semalam.

Tugasan Shafee itu didakwa mempunyai kaitan dengan siasatan oleh kerajaan Perancis terhadap dakwaan rasuah dalam pembelian kapal selam Scorpene oleh kerajaan Malaysia, yang sekali gus dijangka menyentuh kes pembunuhan Altantuya enam tahun lalu.-Harakahdaily1 ulasan: