Rabu, 4 April 2012

Semua jadi barua Umno-BN rakyat akan turun sekali lagi ke jalanraya

Bersih 2.0 : Penipuan pilihanraya akan berterusan


Gabungan pendesak reformasi pilihan raya BERSIH 2.0 kecewa kerana laporan jawatankuasa pilihan parlimen untuk menambahbaik proses pilihan raya (PSC) tidak membawa lima isu utama yang dipertikaikan.

Menurut BERSIH 2.0, lima isu berkenaan ialah:
  • Manipulasi dalam daftar pemilih;
  • Skanda undi-untuk-kewarganegaraan di semenanjung Malaysia;
  • Penguatkuasaan Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 dan mengukuhkan takrid kesalahan pilihan raya;
  • Rancangan untuk menghentikan 'politik kotor'; dan
  • Pemerhati undangan antarabangsa
Sehubungan itu, jawatankuasa pemandu BERSIH 2.0 menyatakan kebimbangannya bahawa penipuan pilihan raya dan perkara lain yang tidak kena "berkemungkinan tinggi" akan berterusan tanpa dibendung.

“Peluang keemasan untuk membetulkan kesilapan dan untuk berbakti kepada rakyat Malaysia buat masa kini dan masa depan, dengan dukacitanya telah berlalu," kata jawatankuasa itu dalam satu kenyataan hari ini.

BERSIH 2.0 merupakan jawatankuasa yang bertanggungjawab menganjurkan perhimpunan untuk menuntut reformasi dalam proses pilihan raya pada 9 Julai tahun lalu.

Perhimpunan raksasa itu antara lainnya menyebabkan pentadbiran Datuk Seri Najib Tun Razak menubuhkan PSC yang disasarkan untuk memberi cadangan bagi menambahbaik proses pilihan raya.-malaysiakiniBerkaitan;
PSC:Tindakan Speaker pemangkin Bersih 3.0-harakahdaily
Catatan seorang ahli dewan:Kecoh tentang laporan minoriti-merdekareview
Panel mahu SPR bersihkan daftar pengundi-M'insider


Ya ..jika permintaan rakyat tidak ditunaikan rakyat tiada pilihan melainkan turun sekali lagi ke jalanraya untuk demo Bersih 3.0.Sudah ada dua demo Bersih iaitu pada tahun 2007 dan 2011.Apa tindakan regim pemerintah atas tuntutan rakyat?Speaker parlimen hanya jadi bahan ketawa rakyat lulus usul PSC tanpa perbahasan.


Semua jadi barua kepada regim Umno-Bn supaya Umno-Bn terus kekal berkuasa.Mungkin ini ada kaitan dengan keazaman PM Najib untuk rampas Selangor dengan sikap speaker parlimen yang memalukan.Tiada ulasan:

Catat Ulasan