Khamis, 11 Oktober 2012

Tak lama lagi ada yang senasib Khir Toyo

Tender padi:Kementerian Kewangan ditipu?-Malaysiakini
Penganugerahan kontroversi tender pembekalan pagi RM164.8 juta kepada petender yang didakwa tidak layak menimbulkan lebih persoalan, ekoran sebab Kementerian Kewangan meluluskan dikatakan tidak sah.

Dalam surat bertarikh 20 Julai lalu yang bocor, bahagian perolehan kerajaan di kementerian menjelaskan walaupun petender tidak memenuhi kriteria yang ditetapkan, kelulusan diberikan ekoran keperluan benih padi yang mendesak dan "faktor kesegeraan" bagi musim penanaman semula.

NONESurat itu, yang diedarkan oleh Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar di Parlimen Rabu lalu, dialamatkan kepada Ketua Setiausaha Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Mohd Hashim Abdullah.

Dua alasan yang diberikan itu pada mulanya dipersoalkan melalui artikel "Skandal Padi Benih yang Terburuk Dalam Sejarah Industri Padi/Beras Negara" oleh penulis yang merujuk dirinya sebagai "Warga Moe".

Artikel yang disebar secara meluas sejak bulan lalu itu membuat lebih banyak dakwaan berhubung tender itu.

"MOF (Kementerian Kewangan) pun kena tipu dengan (menteri pertanian) Noh Omar. Tidak ada keperluan mendesak kerana tender yang tamat boleh dilanjutkan secara bulanan (amalan biasa MOA selama ini). 

"Tiada masalah keperluan benih padi yang mendesak kerana benih padi yang sedia ada mampu memenuhi permintaan sehingga Mac 2013 dan musim penanaman padi antara negeri-negeri tidak serentak," artikel itu dipetik.-Malaysiakini

Kempunanlah kepada pemimpin Umno yang teringin sangat-sangat nak jadi MB Selangor.Nasibnya akan jadi macam Khir Toyo 'sial penyapu' dijatuhkan hukuman penjara 12 bulan tapi masih berada di luar penjara.Khir masih merayu dan merayu di mahkamah.
Berita berkaitan;
Pembekal benih padi :Kriteria tak dipenuhi, tapi....-M'kini
Didakwa beri temder padi kepada kroni:Noh digesa lepas jawatan menteri-Selangorku.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan