Rabu, 3 Oktober 2012

Gerombolan 'rogol' hak royalti untuk Kelantan

Amat sedih tengok nasib orang Melayu yang diperhambakan oleh kerajaan yang mendabik dada sebagai 'Syaitan yang dikenali' (Umno-BN).Gerombolan sibuk dan mengalir air mata kenangkan nasib orang Melayu di Pulau Pinang kononnya dianiaya oleh kerajaan PR di Pulau Pinang yang dikuasai DAP.Seolah-olah semasa BN berkuasa di Pulau Pinang semua orang Melayu kaya raya kalahkan kaum Cina dan apabila PR berkuasa semua orang Melayu jatuh miskin dan papa kedana.Realitinya nasib orang Melayu sejak BN berkuasa lagi cukup teruk dan daif.

Hari ini rakyat Kelantan bersama 100% pemimpin Melayu berkonvoi ke Putrajaya tuntut hak mereka untuk dapatkan royalti di Mahkamah Persekutuan Putrajaya yang tidak dibayar satu sen pun oleh kerajaan persekutuan.Mereka merompak hasil minyak Kelantan tanpa bayar royalti seperti yang diberikan kepada Terengganu,Sabah dan Sarawak.Dapat tak dapat rakyat Kelantan dan kerajaan negeri tetap mahukan hak mereka.

Sebenarnya Umno-BN terus mahukan orang Melayu hidup susah dan meminta-minta supaya Umno-BN terus berkuasa.Orang Melayu dilayan cukup hina oleh pemimpin Melayu parti cap keris telanjang hanya diumpan dengan duit hanya bernilai RM250-RM500 supaya menyokong Umno-BN.Tak ada minta, tak cukup bagi janji orang Melayu terus jadi hamba kepada Umno.

Semasa Umno-BN tumbang di Terengganu di tangan Pas pada tahun 1999 royalti telah diberhentikan dan diganti dengan duit sedekah oleh pemimpin Umno-BN yang berkuasa di kerajaan persekutuan.Apabila Terengganu kembali ke tangan Umno royalti kembali dibayar kepada Terengganu.Seolah-olah hasil bumi Terengganu harta pusaka pemimpin Umno.Seolah-olah yang perintah Kelantan bukan Melayu yang sebangsa dengan Umno maka royalti tidak diberikan.Mereka 'rogol' hak rakyat Kelantan.Gerombolan tak ubah macam 'perogol bersiri' balas dendam bila hilang kuasa di negeri yang mereka kalah.Royalti minyak Kelantan bukan untuk Pas mau pun Umno tapi untuk seluruh rakyat Kelantan.

Royalti:Mahkamah Persekutuan benar Kelantan merayu-Harakahdaily
PUTRAJAYA: Mahkamah Persekutuan hari ini membuat keputusan membenarkan Kerajaan Negeri Kelantan mengemukakan rayuan terhadap tiga tuntutan yang ditolak Mahkamah Rayuan sebelum ini.

Tuntutan itu adalah memohon agar mahkamah menolak permohonan Kerajaan Persekutuan sebagai pencelah serta memohon mahkamah menolak permohonan Petronas membatalkan saman kerajaan negeri.
Satu lagi tuntutan adalah memohon penzahiran dokumen keputusan penyelesaian kes saman Kerajaan Terengganu terhadap Petronas sebelum ini.
Keputusan itu dibuat oleh panel lima hakim yang mendengar kes itu kira-kira jam 9 pagi ini.

Terdahulu, pasukan Konvoi Royalti Kelantan tiba di hadapan Istana Kehakiman Putrajaya seawal jam 7.30 pagi ini bagi mendengar keputusan hari ini.

Mereka malam tadi berhimpun di Dataran Shah Alam dalam program Ceramah Mega Royalti yang dihadiri pimpinan utama Pakatan Rakyat termasuk Menteri Besar Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang serta Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Tinjauan Harakahdaily pagi ini mendapati hampir 600 orang dengan berpakaian merah bertulis 'Tuntut Royalti', dan 'R' berkumpul di pekarangan bangunan mahkamah.

Turut hadir Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakub, Pengerusi Jawatankuasa Tuntutan Royalti Kelantan, Datuk Husam Musa, Datuk Takiyuddin Hassan, Datuk Abdul Fatah Mahmod, Datuk Anwar Tan, Dr Mohd Fadhli Hassan, Baihaqi Atiqullah, Che Abdullah Mat Nawi, Wan Ubaidah Wan Omar dan kepimpinan yang lain.

Bercakap kepada peserta konvoi di luar mahkamah selepas itu, Husam berkata keputusan hari ini memberi petanda awal bahawa 'pintu gol lawan sudah ditembusi'.

"Kita bukan sahaja bagi hak kepada Petronas hisap minyak, tetapi juga mebuat explorasi telaga baru.

"Tuan rumah masih kerajaan negeri, Petronas hanya pekerja upahan kita. Bila kita mintak, dia kata tak boleh bagi. Ini bagi kita tak logik," katanya.

Beliau juga berkata, kerajaan negeri tidak akan sesekali akan berkompromi dalam isu ini dan menolak cubaan membayar sebahagian sahaja wang royalti iaitu RM300 juta setahun untuk Blok PM301 tanpa sebarang tunggakan.

"Kita nak kesemua bayaran untuk keempat-empat telaga kita dengan jumlah tunggakan RM10.4 bilion," tegasnya.

Berkaitan;
Mahkamah benar Kelantan timbulkan persoalan undang-undang-M'kini
Kumpulan baju R berhimpun di Putrajaya-M'kini

Tuntut sampai dapat.Ubah kerajaan Umno-Bn yang berkuasa di Putrajaya lagi cepat dapat royalti!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan