Rabu, 24 Oktober 2012

Peneroka makan tulang, puak parti syaitan 'Sapu Malaysia'

MP Umno dakwa individu terima RM1juta saham Felda
Seorang MP BN menuntut kerajaan menjelaskan dakwaan bahawa terdapat individu di Sabah yang menerima sebanyak sejuta saham Felda Global Ventures Holding  (FGV) walau "tiada kena mengena dengan pembangunan Felda".

Datuk Seri Abdul Ghapur Salleh (BN-Kalabakan) juga berkata individu yang didakwa menerima saham tersebut tidak menyumbang kepada pembangunan Felda.


"Ada orang di Sabah, yang tidak ada kena mengena dengan Felda, mendapat sejuta saham. Saya tidak sebut nama. Saya minta menteri menjawab secara bertulis, kerana orang ini tidak menyumbang dari segi politik dan pembangunan Felda.

"Saya minta diberi senarai pihak yang menerima pink form ini yang dapat sejuta syer," kata Abdul Ghapur dalam satu soalan lisannya di Dewan Rakyat hari ini.
Menteri di jabatan perdana menteri, Datuk Ahmad Maslan kemudiannya mempersetujui saranan Abdul Ghapur untuk mengemukakan jawapan bertulis bagi menyenaraikan golongan yang layak menerima tawaran saham dan syarat kelayakannya.

Sebelum itu, Ahmad menjelaskan bahawa golongan yang menerima “pink form” tersebut adalah pengarah kumpulan FGV, kakitangannya serta kumpulan yang menyumbang kejayaan Felda dan FGV.

"Tetapi daripada senarai yang saya ada, saya tidak dapat melihat sesiapa yang disebut oleh Yang Berhormat itu. 

"Saya ingin menjelaskan di sini, kerajaan negeri Sabah telah diperuntukkan 5 peratus saham dalam Felda Global Ventures ini.

"Itu nilainya yang amat besar untuk sebuah kerajaan negeri. Dan saya khuatir kekeliruan di situ nanti. Kerajaan negeri Sabah dapat 5 peratus saham itu," kata Ahmad Maslan.-Malaysiakini

Berapa Pengerusi FELDA Isa Samad dapat saham Felda?180,000 unit (180 lot) saham Felda untuk Isa Samad.Untuk peneroka Felda hanya 800 unit (tak sampai satu lot).Boleh kaya ka dengan 800 unit saham?

Peneroka pulak kalau sambut pemimpin parti syaitan yang masuk Felda bukan main lagi bangga walaupun tak sedar kata mereka hanya makan tulang ja hasil penyenaraian FGVH di Bursa Saham.

1 ulasan:

  1. Masih banyak 'lembu' dalam felda. Itu yang bagi 800 unit pun bangga bagai nak rak! Sedangkan sepatutnya dapat lebih banyak dari itu!

    BalasPadam