Isnin, 2 Mei 2011

Jangan lupa 6 Mei demo besar-besaran di Masjid Negara

6 Mei Hari Amarah Rakyat Malaysia-Harakahdaily

Bertempat di Masid Negara tanggal 6 Mei ini bakal mengukir satu lagi sejarah negara Malaysia moden apabila menjadi medan himpunan rakyat menunjuk rasa pada Hari Amarah Rakyat Malaysia.

Setiausaha Agung Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim), Mohd Azmi Abdul Hamid (gambar) berkata, 6 Mei ini yang jatuh pada Jumaat menyaksikan himpunan besar-besaran dari semua kalangan rakyat yang mempunyai perasaan marah dan tidak puas dalam banyak perkara.

"Paling kemuncak dalam isu fitnah video seks melibatkan sumpah laknat yang dilakukan oleh salah seorang terlibat, Eskay Abdullah yang menyalahgunakan tindakan itu yang jelas bercanggah dengan syariat agama.

"Mewakili lebih 60 badan-badan Islam dalam negara ini, saya berharap himpunan aman itu berjaya menyatakan hasrat semua pihak yang mempunyai rasa marah dan tidak bersetuju dengan tindakan politik fitnah, keji dan kotor," tegasnya.

Bercakap pada Harakahdaily malam ini, Azmi berkata, selepas menunaikan solat Jumaat, himpunan mendesak Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) mengambil tindakan segera terhadap Eskay yang berbuat demikian di dalam sebuah masjid di Sentul, Jumaat lepas.

Dalam isu sama, Azmi yang juga Presiden Teras Pengupayaan Melayu (Teras) menyentuh perkara itu dalam Majlis Selamatkan Dewan Bahasa Pustaka (DBP)di Perpustakaan Bandar Dalam, dekat sini, malam tadi.

Azmi bertegas, nampaknya terlalu banyak perlu diselamatkan di negara ini seperti kampung orang Melayu, tanah orang Melayu, aqidah bangsa, Bahasa Melayu dan berbagai lagi.

"Negara kita seperti sedang mengalami konsep pandang ke belakang meskipun yang dilaungkan kepada rakyat adalah pertumbuhan, kemajuan dan pembangunan kebendaan tetapi dalam masa sama, banyak perkara yang hilang," jelasnya.

Mengambil contoh, DBP yang ditegakkan atas keringat, darah dan air mata rakyat, ia bukan sekadar satu lembaga tetapi lahir dari aspirasi bangsa yang luar biasa, kini sudah tidak bermaya lagi dengan hutang ratusan juta.

Lebih menyedihkan, tambahnya, apabila Dewan Bahasa Pustaka kini lebih dikenali dengan Dewan Pusara Bahasa kerana akibat salah urus dan tindakan pihak terbabit campur tangan dalam pentadbirannya, tiada kemajuan bahasa yang dapat dilakukan.

Namun, katanya, apabila ada rakyat bangun menyuarakan bantahan, pihak berkaitan menyifatkan 'ini suara orang gila, mereka yang suka berhimpun di jalan raya dan hanya beremosi'.

Dalam pada itu, tegasnya, tanyalah hati kecil mereka yang berbicara sedemikian rupa, mereka sendiri akan mengakui bahawa gara-gara merekalah rakyat Melayu khususnya, sedang berbicara dalam bahasa bangsat di negara sendiri.

Orang Melayu sedang menagih simpati dan meminta-minta dengan siapa lagi dan memohon pertolongan dan yang lebih parah kerana golongan atasan itu telah mati rasa dan perasaan yang lebih teruk dari mati pucuk.

5 ulasan:

 1. TAK GENTAL LA LU NAK TAPIS 2

  BalasPadam
 2. Apa lagi yg tak berpuas hati?? Bilamana kita mengadu kepada Allah swt dgn solat hajat kita, kita serahkan kepada Allah swt untuk menentukannya. Kita bawa aduan bahawa si polan telah difitnah..Kita jatuhkan hukum tanpa disedari semata-mata keadaan tidak menyebelahi citarasa kita.
  Bilamana si polan si polan bersumpah laknat menyerahkan urusan kepada Allah swt agar DILAKNAT kiranya dia memfitnah, kita menggelabah tak keruan meminta sipolan di ahzabkan.. Nak ahzab macammana kalau dah tak ada cara? Apa yg ada itu yg terbaik..pakai lah..nak kecoh apa..Kiranya dia manusia celaka, biar Allah yg mengajarnya.. Yang pasti, seolah kita sendiri yg takut kiranya dia dipihak benar.
  Taksub itu beku.

  BalasPadam
 3. hahaha..nak tunggu apa lagi yg kena tuduh nie?kau yg patut bersumpah.apsal takut sangat..ummi sumpah,saiful sumpah,eskay sumpah tapi ANWAR???

  BalasPadam
 4. apsal comment aku x publish pun?mana kebebasan?

  BalasPadam