Sabtu, 18 Februari 2012

Samseng Umno warisi perangai buruk Abu Lahab dan Abu Jahal

Pemuda Pas kesal samseng politik berleluasa-harakahdaily


Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) kesal dengan budaya samseng yang terus diamalkan pihak-pihak tertentu dalam politik.
Ketuanya, Nasrudin Hassan berkata demikian sebagai mengulas insiden gangguan persiapan ceramah politik di Temerloh, Pahang awal minggu ini termasuk perbuatan mengoyak poster ceramah dan cubaan mencederakan Ketua Pemuda PAS, Muhammad Shukri Shuib .

"Pemuda PAS sangat kesal dengan trend politik akhir-akhir ini yang dipenuhi dengan provokasi dan perbuatan pukul memukul," kata beliau kepada Harakahdaily, semalam.

Shukri yang dihubungi hari ini berkata, insiden itu berlaku Isnin lalu di Taman Sri Serinau, ketika beliau sedang menampal poster ceramah yang akan berlangsung pada malamnya.

Shukri yang sedang menampal poster di batang pokok seorang diri, disergah oleh seorang lelaki awal 40-an, dipercayai penduduk tempatan.

Beliau tidak menghiraukan sergahan itu sebaliknya bertindak berlalu dari tempat itu.

Namun lelaki tersebut yang tidak berpuas hati menghalang beliau daripada berlalu dan menumbuk ke arah mukanya sebanyak dua kali.

Bagaimanapun, tumbukan itu tidak mengena mukanya kerana beliau memakai topi keledar.

"Pada mulanya saya cuba pergi dari situ sebab nak elakkan kejadian tak diingini. Tapi dia halang saya dan tumbuk dua kali tapi nasib baik saya pakai topi keledar, jadi tak kena mukalah," katanya.

Tambah Shukri, kejadian poster program PAS dikoyakkan sudah kerap kali berlaku di kawasan itu.

Perbuatan ini katanya sedikit sebanyak memberi kesan kepada kehadiran di setiap ceramah yang dianjurkan PAS.

"Biasanya poster kita memang kena buang. Kalau tampal malam, paginya tak ada. Selalu sangat berlaku.

"Agak susahlah bagi PAS sebab kita memang bergantung pada poster. Nak gantung banner memang tak dapat.

"Lainlah kalau program Umno, memang boleh gantung banner, dan kita pun tak pernah kacau banner dan poster mereka," luahnya.

Sementara itu, Nasrudin meminta pihak yang berkenaan menghentikan perbuatan samseng sedemikian sebaliknya berpolitik secara matang.

"Kita minta mana-mana pihak khususnya pihak lawan tidak terus provok beginilah. Pihak berkuasa pun kena peka dengan kejadian sebegini," katanya.-Harakahdaily

Kelmarin dalam khutbah Jumaat di Masjid An-Nahdah , seksyen 18, Shah Alam berkata Tok Khatib dalam khutbahnya kita jangan jadi seperti Abu Jahal dan Abu Lahab yang begitu gembira sambut kelahiran Nabi Muhammad SAW.Bagaimanapun apabila Nabi membawa risalah Islam, berdakwah tentang Islam Abu Jahal dan Abu Lahab lah yang jadi kepala juara menentang Nabi Muhammad SAW.Ganggu ceramah Nabi,sabotaj ceramah Nabi.

Di Malaysia Umno janganlah sampai dianggap warisi sifat buruk yang ada pada Abu Lahab dan Abu Jahal.Hujah jawabla dengan hujah bukan buat kerja samseng macam Abu Lahab dan Abu Jahal!Pergilah Umrah 30 kali, haji 30 kali pun tapi kalau perangai buruk macam Abu Lahab dan Abu Jahal semua amalan jadi 0.

2 ulasan:

  1. Ada pula Ulama PAS sanggup bekerjasama dengan Syaitan semata-mata bencikan UMNO!

    BalasPadam
  2. misai merah. hehe. betuk ke misau ko merah ? best nye. suke suke

    BalasPadam