Khamis, 23 Februari 2012

'Jaga-jaga peneroka sekali dengan bulu-bulu kena jual'


Penyenaraian FGVH bahaya kepada peneroka-Ku Li 

Veteran Umno, Tengku Razaleigh Hamzah berpendapat usaha kerajaan untuk menyenaraikan Felda Global Ventures Holdings Sdn Bhd (FGVH) ke Bursa Malaysia sesuatu yang bahaya kepada masa depan peneroka.

Ahli Parlimen Gua Musang itu yang ditemui Harakahdaily semalam berkata, beliau diberitahu banyak pihak bahawa apabila disenaraikan, bererti pemilikan harta khususnya tanah peneroka akan terdedah kepada pasaran terbuka.

Apabila terdedah di pasaran terbuka katanya, sesiapa sahaja termasuk pihak asing boleh datang untuk membeli saham tersebut dengan berapa harga sekalipun sekiranya mereka mampu.

Ianya akan menyebabkan peneroka bakal berdepan resiko kehilangan aset tanah-tanah mereka sekiranya pemegang saham menjual pegangan mereka.

"Kalau harga melonjak naik, pemegang saham nak rasa keuntungan, sudah tentu dia akan jual (kepada pihak lain)... bodoh la kalau tak jual untuk ambik kesempatan keuntungan.

"Akhirnya tanah yang kita miliki dahulu sudah hilang kerana orang lain sudah memiliki saham yang mempunyai hak ke atas tanah milik kita dahulu. Itu suatu yang bahaya!," katanya yang lebih mesra dengan panggilan Ku Li.


Difahamkan, menurut pelan penyenaraian yang dijadual Mei ini, sebanyak 360,000 hektar tanah Felda Palantation dipajak kepada FGVH selama 99 tahun.

Selain kebimbangan hilang hak milik tanah, turut difahamkan Felda juga dijangka akan mengalami defisit tahunan sebanyak RM1.5 bilion apabila menyerahkan tanah kepada FGVH.

Malah, mengulas lanjut, Ku Li yang juga bekas Menteri Kewangan berkata, jika nasib mereka tidak baik, peneroka mungkin akan diusir dari tanah yang mereka diami dan usahakan selama ini.

"Ini mati hidup peneroka ke atas tanah yang mereka telah usahakan selama ini. Kalau tanah itu dijual oleh kerana saham dijual, maka kita tak ada lagi hubungan dengan tanah itu malah tak ada hak pun nak duduk di situ.
"Saya tak tahu kerajaan ada cara lain untuk menjamin hak peneroka supaya kekal, tetapi saya tak nampak," katanya yang juga presiden NGO Amanah-Harakahdaily


Isa Samad suruh semua peneroka bersetuju dengan penyenaraian FGVH di bursa saham.Ku Li kata kalau peneroka setuju semua habis.Mimpi akan jadi kenyataan.Bangun pagi semua dah kena jual.Sekali dengan bulu-bulu kutip jual.Ada peneroka setuju dengan Isa Samad demi masa depan anak cucu ha ha.Siapa kata betul Isa Samad atau Ku Li?


Siapa peneroka atau perwakilan peneroka berani lawan Isa Samad.Kalau lawan kena halau, kena maki.Kalau jadi tukang angguk semua tergadai.Semua hak peneroka barai.


Cuba jawab kenapa geran peneroka walapun dah 40 tahun tak dapat-dapat.Sebab apa?Ini caranya gerombolan senang nak rembat hak peneroka.


Hanya satu cara saja nak ajar pemerintah yang tamak dan haloba, mau kaya cepat tapi cepat juga jadi papa dengan sokong asalkan bukan Umno dalam pru 13.

1 ulasan:

  1. alasan anda kurang bijak.. anda tidak mengetahui banyak hal2 dan tentang tanah2 dirancangan felda.. yang pasti, dengan penyenarain fgvh ke bursa saham, felda tidak lagi memandang ke arah pembangkang... 25% dari 222 parlimen adalah dari felda.. prti pas/pkr hanya tahu melihat keburukan umno serta merasakan diri mreka yang terbaik.. walhalnya mereka yang menjual nasib orang melayu dan maruah orang islam kepada dap.. semoga ALLAH S.W.T bersama umno..

    BalasPadam