Ahad, 24 Februari 2013

TGNA jawab tuduhan mufti Perak Pas lebih teruk daripada kafir

Selepas Najib berfatwa sokong PR boleh rosak akidah dan bawa perpecahan umat kini Mufti Perak yang pro Umno pulak kata sikap Pas lebih teruk daripada kafir.Kata Mufti Perak Harussani ,“Tindakan PAS yang sering menolak kebaikan dibuat Kerajaan lebih buruk daripada sifat orang kafir. Sepatutnya mereka menunjukkan akhlak yang baik,” katanya ketika dihubungi, semalam.(Berita harian online)
Ini perkara biasa apabila setiap kali tiba pilihanraya Umno dan ulama Umno yang sudah kering modal untuk lawan kebangkitan rakyat terpaksa jadikan mufti sebagai terompah kayu untuk selamatkan Umno-BN daripada terus ditolak rakyat.Hukum siapa saja yang lawan Umno-BN ketika ini semua jadi kapir dan sesat.Umno nak kata apa lagi kalau tak cakap macam tu.Kalau ustaz muda Umno yang mengaku jadi ulama pun kata Sheikh Yusuf Al Qardhawi ulama dunia tu Khawarij apa kita nak heran dengan sikap seorang Mufti yang cari makan dan kedudukan dalam Umno.Sebelumnya lebai pondok pro Umno kata undi Pas kapir.Lihat kini siapa yang tuduh siapa kapir Umno atau Pas?

Isu akidah kini jadi barang mainan Umno.Sejak bila Umno jaga akidah umat Islam.Chua Soi Lek presiden MCA hina hukum Hudud ada Umno berani lawan?Kalau nak jaga akidah awat Umno tak lawan?

TGNA yang jawab tuduhan Mufti Perak dalam FB beliau berkata ;

Bingkisan Saya Kepada Mufti

Agak kecewa saya membaca kenyataan Mufti Perak, Sohibus Samahah Tan Sri Harussani Zakaria yang disiarkan oleh akhbar Berita Harian hari ini 24 Februari 2013 di muka hadapan. Mengikut laporan tersebut, beliau menyatakan bahawa sikap PAS lebih teruk dari kafir kerana tidak setuju dengan pelbagai dasar dan usaha kerajaan memajukan rakyat.

Saya mengira kenyataan ini sangat berat apatah lagi jika ia keluar dari mulut seorang mufti yang sepatutnya bersikap neutral dan tidak berpihak dalam pertembungan parti-parti politik. Jika ia hanya satu manipulasi media, satu penafian perlu dibuat dengan segera. Tetapi melihat kepada rekod sebelum ini di mana belum pernah kedengaran sebarang penafian dibuat terhadap laporan akhbar mengenai kenyataannya, saya kira kenyataan itu benar-benar keluar dari mulut beliau.

Saya pohon kepada Mufti Perak, agar berhati-hati di dalam membuat ulasan. Hari ini maklumat boleh diakses dengan mudah, sebarang ulasan berkenaan kenyataan saya dan pemimpin PAS yang lain khususnya eloklah dirujuk kepada sumbernya yang sahih. Rakaman ucapan saya yang didakwa menyifatkan penerima bantuan sebagai 'haiwan' juga sudah disiarkan dengan meluas, mustahil pejabat mufti Perak berhalangan untuk mendapatkannya.

Adakah dalam rakaman tersebut saya menyifatkan penerima bantuan sebagai haiwan? Tentu sekali tidak. Bahkan saya selama ini menggalakkan rakyat Kelantan yang layak menerima bantuan untuk beramai-ramai mengambil bantuan yang diberikan. Ini kerana wang yang diberikan tentu sekali bukan wang UMNO/Barisan Nasional tetapi wang kerajaan dan milik rakyat. Namun mengambil kesempatan daripada majlis pembahagian bantuan seperti ini untuk menyampaikan dakyah ideologi kepartian ialah satu perbuatan yang terkutuk.

PAS juga dituduh berkerat rotan dengan UMNO. Kenyataan begini sebenarnya berpunca daripada jahil sejarah. Rujuklah sejarah politik negara, bukankah PAS pernah menyertai Barisan Nasional? Apabila PAS berada dalam Barisan Nasional, UMNO pula mengambil pendirian untuk menendang PAS keluar kerana 'cemburu buta'. Saya ingin ulangi, bukan PAS yang keluar daripada Barisan Nasional tetapi UMNO yang membuat ketetapan untuk menendang PAS keluar. Inilah yang termaktub di dalam ucapan Allahyarham Tun Hussein Onn pada 9 Disember 1977.

Justeru, Tan Sri Mufti Perak wajar berhati-hati dalam mengeluarkan kenyataan. Jika perkataan sebegini keluar dari mulut saya, agaknya berbulan-bulan ia akan diratib tanpa henti oleh media massa. Pesan saya kepada Tan Sri Mufti Perak, janganlah melampau-lampau sangat menunjukkan sokongan kepada UMNO/Barisan Nasional. Jika ditakdirkan nanti UMNO tersemban dalam pilihanraya, saya bimbang ada individu yang mencari makan dengan UMNO terkial-kial kelemasan mencari pelampung!

NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT
Kuala Lumpur.
13 Rabiul Akhir 1434H bersamaan 24 Februari 2013M


Baca juga;
Pas kini sedia mengatasi Umno-Raja Nazrin-Harakahdaily

Tiada ulasan:

Catat Ulasan