Sabtu, 20 Ogos 2011

Tak habis-habis dengan cakap bodoh


SPR dakwa kesilapan daftar pemilih hanya 0.0001 %-Malaysiakini

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Yusof hari ini mengakui memang terdapat kesilapan dalam daftar pemilih tetapi mendakwa ia cuma mewakili hanya 0.0001 peratus daripada sejumlah 12.4 juta pengundi berdaftar.

"Meskipun jumlahnya kecil, hanya 0.0001 peratus berbanding 12.4 juta, tetapi kita masih membersihkannya setiap hari,” katanya pada sidang akhbar di ibu pejabat SPR di Putrajaya hari ini.

abdul aziz yusof spr by election bukit gantang selambau 120209 06Abdul Aziz mengulas laporan media mengenai kesilapan yang terdapat dalam daftar pemilih termasuk pengundi yang mempunyai dua identiti, seorang pengundi yang diberikan nama 'Kg Baru' dan pengundi dengan nombor MyKad yang tidak wujud.

"Kita manusia, kita semua buat kesilapan... wartawan juga kadang-kadang buat laporan salah. Sama juga dengan kerani saya... Tolong jangan tonjolkan (kesilapan kami), ini tidak adil.”

Beliau juga membidas pihak pembangkang dan media Internet kerana memperbesar-besarkan apa yang didakwanya sebagai “kesilapan kecil”.

"Harap-harap mereka yang berminat membersihkan daftar pemilih bersama kami - PAS dan satu lagi yang selalu hubungi kami - Malaysiakini, saya tidak tahu sama ada kamu (wartawan Malaysiakini) ada di sini atau tidak - jika kamu ada perangkaannya, sila hantar kepada kami supaya kami dapat mengesahkannya. Kenapa tidak kita bersama membersihkannya (daftar pemilih)?

"Tetapi (sebaliknya) mereka laporkan di media, satu atau dua kes dan mereka memperbesar-besarkannya, menjadikan seolah-olah tiga perempat daftar pemilih itu kotor ; tetapi jumlah sebenar amat kecil,” kata Abdul Aziz.-M'kini.

Sejak pilihanraya diadakan hingga sekarang perkara yang sama timbul.Dulu hanya pengundi hantu.Pilihanraya 2004 di Selangor tambah masa mengundi hingga 2 jam.Kini isu besar rakyat asing, pendatang haram boleh jadi pengundi dikatakannya hanya sebesar kuman.Mula-mula memangla kecil peratusnya tapi bila dah lama-lama kalu tak dibongkar boleh jadi api yang marak menyala.

Kalau tak dibongkar sapa yang untung? Ha ha Umno -Bn yang untung.Umno-Bn akan terus berkuasa perintah negara ini jika pilihanraya tidak telus ..sampai kiamat ! Sampai bila-bila pemimpin Umno akan terselamat daripada segala skandal salah guna kuasa jika pilihanraya penuh dengan penipuan!

1 ulasan: