Jumaat, 26 Ogos 2011

Murahnya maruah Melayu -Islam kita , bila susah cari Gereja

Asri:Janda Muslim ditahan JAIS tak murtad , rujuk Gereja kerana 'desakan hidup'-M'insider

Salah seorang daripada 12 hadirin beragama Islam pada majlis makan malam di sebuah gereja yang diserbu Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) awal bulan ini menegaskan, dia tidak pernah murtad.

Sebaliknya, dia seorang janda mendapatkan bantuan dihulurkan dengan ikhlas oleh gereja ekoran “desakan hidup.”

Gereja Methodist Damansara Utara diserbu Jais pada malam 3 Ogos lalu ketika mengadakan majlis makan malam muhibah anjuran pertubuhan bukan kerajaan Harapan Komuniti.

Dalam pengakuan kepada bekas mufti Perlis Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin, wanita tersebut dipetik berkata semasa pihak berkuasa agama membuat penyiasatan ke atas gereja berkenaan pada 3 Ogos lalu, dia berada bersama dengan sejumlah orang Islam yang lain yang senasib dengannya.

Katanya, walaupun, kali kedua media menyiarkan dia termasuk dalam senarai murtad dalam peristiwa itu, hakikatnya dia tidak murtad.

“Cuma ada di situ bersama dengan mereka yang senasib dengannya. Namun, menurutnya memang ada yang murtad,” katanya dipetik Asri dalam tulisannya dihantar kepada media hari ini.

Kata Asri lagi, “alhamdulillah dia masih kekal dengan keIslamannya. Semuanya itu kerana desakan hidup.”

Asri menambah, terus-terang dia sebut “semua untuk wang kerana saya ingin membesarkan anak-anak saya.”

Dia mempunyai tiga orang anak.

“Semasa saya menziarahinya — tanpa notis awal — dia baru sahaja selesai menunaikan solat tarawih.

“Menurut dia memang ramai lagi yang terpengaruh dengan usaha kristianisasi yang dilakukan. Mereka yang banyak terlibat terdiri dari kalangan ibu tunggal yang miskin, saudara baru Muslim yang tidak dipedulikan, wanita yang mengandung tanpa suami, pesakit Aids dan juga Muslim dari Sabah dan Sarawak yang dalam kesusahan,” kata beliau lagi.

Beliau mengadakan pertemuan dengan salah seorang daripada 12 hadirin itu, yang telah disoal siasat oleh Jais baru-baru ini dan diberikan kaunseling, minggu lalu. Tetapi nama wanita itu tidak diberikan.

Sambil berkata apa yang hendak dipelikkan, Asri menulis lagi, “begitulah tabiat agama yang merasakan mereka berkhidmat untuk Tuhan.”

“Apa yang hendak pelik jika gereja mengajar ajaran Kristian kerana itu memang kerja gereja. Tak mungkin gereja hendak berdakwah kepada Islam.

“Namun yang pelik apabila ada negeri yang puluhan individu yang mempunyai PhD dan masters dalam pengajian Islam yang disahkan oleh kerajaan tetapi tidak dibenarkan mengajar Islam di masjid dan menyampaikan Islam kepada orang Islam,” kata ahli akademik dari Universiti Sains Malaysia ini.

Malah dalam tulisannya, Asri berkata, menurut wanita tersebut lagi dia tidak menukar akidahnya, tetapi dia terus ke gereja membawa anak-anaknya.

“Anak-anaknya diterapkan ajaran Kristian oleh pihak gereja. Diajar nyanyian keagamaan dan nilai-nilai budi tertentu. Baginya, dilakukan semua itu untuk hidup.

“Rupanya ramai lagi yang senasib dengannya berada di bawah bantuan pihak gereja,” katanya.

Sebahagian mereka memang menukar agama kerana kecewa dengan sikap masyarakat Islam dan terpengaruh dengan budi pihak gereja, kata Asri lagi sambi berkata, menurutnya juga, tiada paksaan dari pihak gereja.

“Cumanya, pendekatan mereka amat mempengaruhi,” kata beliau lagi.

Akhirnya, apabila pihak berkuasa agama mengetahui dia ke gereja, kata Asri, dia ditangkap untuk kali pertama dan beritanya disiarkan dalam akhbar.

“Menurutnya, sebaik sahaja ditangkap dan beritanya tersiar di media barulah pejabat zakat tergesa-gesa datang ke rumahnya. Begitu juga pihak kebajikan masyarakat.

“Dia memberitahu kepada pihak zakat bahawa dia ingin membuka taska. Mereka menyuruh dia mendapatkan rumah yang sesuai dan mereka akan bantu.

“Dia pun mendapatkan sebuah rumah yang mereka setujui yang agak besar dan sudah pasti sewanya agak tinggi. Malangnya, selepas dia menyewa rumah tersebut, selama tujuh bulan pihak zakat tidak menghulurkan bantuan kepadanya. Terkapai-kapai ketika itu,” katanya.

Akhirnya menurut Asri lagi, maklumat yang diperoleh daripadanya menunjukkan pihak gereja juga yang datang dan melangsaikan kesempitannya untuk menjelaskan sewa rumah tersebut.

“Sehinggalah apabila timbul isu, pegawai zakat menghubungi dan meminta agar dia memaklumkan kepada pihak yang bertanya bahawa pegawai zakat memang ada datang.

“Ya, selepas itu memanglah pihak zakat memberikan satu jumlah bantuan yang agak besar kepadanya dengan ‘tukaran’ yang tidak dapat saya maklumkan di sini,” katanya lagi.

Kata Asri lagi, wanita tersebut pernah mengunjungi pusat zakat dan Jabatan Kebajikan untuk mendapatkan bantuan sebaik ditinggalkan suaminya.

“Dia juga pergi ke bahagian kebajikan masyarakat, juga tidak dilayan. Dia bekerja untuk meneruskan hidupnya yang sempit.

“Di tempat kerja, melihatkan keadaannya yang susah dan miskin maka ada rakan sekerja yang beragama Kristian mencadangkan untuk dia pergi ke suatu tempat yang mudah dan mesra dalam memberikan bantuan.

“Di situlah bermula hubungan dia dengan pihak gereja. Apa tidaknya, dia susah, kehidupan terhimpit dan anak-anak yang masih kecil memerlukan makanan dan perlindungan,” kata Asri sambil menambah, “pihak gereja membantu keperluan hidupnya.”

Katanya, diberikan wang dan menziarahi keluarganya, malah mereka tidak menjadikan dia peminta sedekah, tetapi mereka menggunakan pendekatan “mesra dan saying”.

“Hatinya terpaut dengan kehalusan budi. Walaupun saki baki akidahnya membantah untuk dia menukar agama, tetapi dia tidak dapat menafikan perasaan sayang dan terhutang budi kepada pihak gereja yang berjasa menyelamatkannya,” tulis beliau lagi.-Minsider

Siapa harus dipersalahkan dalam hal ini?Isu murtad bukan hak istimewa Pas, Umno dan juga orang Melayu dalam PKR tapi tanggungjawab semua pihak untuk memeranginya.Perkara pertama yang dilakukan oleh Saidina Abu Bakar apabila dilantik jadi khalifah ialah memerangi orang Islam yang murtad dan tidak mahu bayar zakat.

Di Malaysia kutipan zakat cecah beratus juta ringgit setiap tahun.Macam -macam zakat ada.Zakat perniagaan, zakat wang simpanan, zakat daripada hasil pertanian dan juga zakat wang fitrah di bulan Ramadhan.Wang zakat bukan untuk disimpan tapi untuk dibelanjakan kepada orang yang memerlukan.

Mereka orang Islam yang miskin dan daif sanggup ke Gereja untuk dapatkan sesuap nasi bagi menyambung kehidupan mereka.Adakah pihak Gereja saja-saja bagi layan vip kepada orang Islam yang miskin tanpa ada satu-satu sebab yang tertentu?

Negara kita tidak ada undang-undang yang keras untuk halang umat Islam murtad yang ada kaki penentang hukum Islam sejak dari dulu kini dan selamanya.Nak murtad keluar daripada Islam bukan hanya setakat istihar keluar daripada Islam dan masuk agama lain tapi kalau jadi penentang hukum Islam, perlekeh sunnah Nabi Muhammad SAW, mahu istihar darurat jika laksana hudud , sampai ada yang pernah kata ini hudud Pas bukan bukan hudud Allah SWT, nak kira lagu mana?

Woit! tak payahlah Pas ka, Umno ka , PKR ka pakat main aci ligan dalam isu murtad ni.Semua hang pa kena bertanggungjawab atasi isu ini.Kalau pakat main aci ligan sampai bila nak berhenti isu ini dan dapat dicegah dengan sebaik mungkin.

Mahukah kita melihat orang seperti Aisyah Bukhari yang ada didikan agama tapi tergelincir keluar daripada Islam muncul beratus ribu .Siapa yang akan menangung dosa jika tidak ada hukum murtad di Malaysia?

Isu murtad telah dipolitikkan untuk raih simpati orang Melayu dan bukan Islam.Isu ini jadi bom jangka yang akan mengena kepada siapa saja jika tersalah langkah.Pihak yang dabik dada nak bela isu murtad tapi dalam masa yang sama tak sokong undang-undang murtad ibarat meludah ke langit jatuh air liur basi di atas muka sendiri.Baca juga di sini.

4 ulasan:

  1. contoh negara islam sehingga ada yang mahu belajar darinya!!!!

    BalasPadam
  2. JAKIM, jangan sibuk hal logo halalnya dan bina masjid beratus juta RM, ambil tindakan segera masalah muslimah yang fakir miskin disekeliling kita

    BalasPadam