Jumaat, 19 April 2013

Roket sudah sampai bulan apa lagi mau?

DAP putuskan guna logo PAS, PKR dalam PRU

Pengerusi DAP Karpal Singh berkata, calon-calon mereka akan bertanding menggunakan logo PAS di Semenanjung Malaysia dan PKR di Sabah dan Sarawak dalam pilihan raya umum 5 Mei ini.
Suruhanjaya Pilihan raya (SPR) menetapkan esok sebagai hari penamaan calon bagi pilihan raya umum ke-13.
Katanya, keputusan itu diambil kerana sehingga jam 3 petang ini - tarikh akhir yang ditetapkan DAP - mereka tidak mendapat sebarang respon penarikan balik surat penggantungan jawatankuasa eksekutif pusat (CEC) parti itu daripada Pendaftar Pertubuhan (ROS).

Karpal juga berkata tiada tanda-tanda surat itu akan tiba.

"Ekoran itu, kami akan teruskan apa yang diputuskan semalam dan bertanding bawah lambang PAS di Semenanjung dan PKR di Sabah dan Sarawak," katanya ketika dihubungi.

Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali ketika dihubungi juga mengesahkan DAP akan menggunakan logo parti Islam itu di semenanjung.

Karpal sebelum ini meminta ROS menarik balik surat bertarikh 17 April sebelum jam 3 petang hari ini dan tidak akan memfailkan permohonan untuk mencabar keputusan ROS itu.

Surat itu dihantar ekoran dakwaan berlaku kesilapan teknikal dalam pemilihan parti tu tahun lepas.

Tindakan itu diambil walaupun Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof mengesahkan bahawa DAP masih boleh untuk bertanding walaupun tanpa pengiktirafan ROS.

"Saya telah tandatangan semua watikah untuk calon DAP (bertanding di semenanjung)," kata Mustafa sambil menyifatkan langkah itu sebagai "bersejarah" untuk PAS.
Sementara itu, Pengerusi DAP Sarawak, Wong Ho Leng memberitahu sidang akhbar di Sibu bahawa surat kebenaran bertanding di bawah PKR kini dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke negeri itu

Katanya, PAS sudahpun menghantar surat kebenaran mereka
yang tiba pagi ini dan telah diserahkan kepada calon-calonnya di kawasan luar bandar kerana bimbang surat kebenaran dari tidak sampai pada masanya.

Sementara itu, pengarah pilihan raya DAP Sabah, Fred Fung berkata surat kebenaran dari PKR untuk calon-calon DAP kini dalam perjalanan dari Kuala Lumpur.

"Orang kita menunggu di Kota Kinabalu sekarang untuk mengambil surat tersebut dan menyerahkannya kepada calon-calon kami di Sandakan dan Melalap," katanya ketika dihubungi.

Sandakan dan Melalap masing-masing terletak 319km dan 157km dari Kota Kinabalu.-Malaysiakini

DAP bayar harga logo, serah 2 kerusi pada PKR
Sehari sebelum penamaan calon, DAP Sarawak dan PKR hari ini menyelesaikan pertindihan di tiga kerusi dengan DAP menyerahkan Miri dan Sri Aman sementara PKR bersetuju tidak bertanding di kawasan Cina di Stampin.

Ini bermakna, Pakatan Rakyat mencapai persetujuan supaya berlakunya pertandingan satu lawan satu dengan BN.

NONEKetua DAP Sarawak Wong Ho Leng (kanan) memaklumkan persetujuan itu dalam sidang media di Sibu hari ini.

"Kami akan benarkan PKR bertanding di Miri (dan Sri Aman). Jika kami bertanding di kerusi itu, kami harus menggunakan logo PKR. Adakah kamu akan pinjamkan logo kamu untuk kami bertanding dengan kamu?" katanya.

"Manusia merancang tapi Tuhan menentukan, parti tiada pilihan," katanya ketika ditanya sama ada ia bermaksud DAP tunduk kepada PKR.

Ekoran masalah dengan Pendaftar Pertubuhan, DAP hari ini memutuskan bertanding menggunakan logo PKR di Sabah dan Sarawak.-Malaysiakini

Sementara itu Lim Guang dilaporkan berkata,Guna logo roket dahulu esok.

Penyokong Dap kata kat saya yang sedang cari bendera Pas,"Apa lagi mau roket sudah sampai bulan."
Sebagai orang Islam kita kena berdoa banyak lagi kepada Allah SWT agar apa yang jadi impian rakyat yang sudah lama mahu BN berkubur jadi kenyataan.Tiada siapa pun yang dapat halang kuasa Allah SWT.Matlamat utama kini tumbangkan BN yang lain kira kemudian

Seorang wanita Umno kata kat saya sewaktu dalam bank Islam di Shah Alam,"Buat apa sokong PR pecah belah."Saya kata balik ,"Yang pecah belah Umno kami tak pecah apa pun.Umno bukan takat sapu duit rakyat malah juga kaki tiru apa yang PR buat.Contohnya PR Selangor bagi air free 20m padu dah lima tahun BN siap cakap Selangor boleh bangkrap dan air dalam ampangan boleh kering.Kini BN dalam manifesto Selangor juga nak bagi air free."Muka dia merah padam macam tudung merah Umno yang dia pakai.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan