Sabtu, 17 April 2010

Rasuah kapal selam, pendakwaraya Perancis ambil tindakan


Pejabat Pendakwaraya Perancis telah diminta memulakan siasatan ke atas unsur rasuah dalam penjualan kapal selam kepada Malaysia semasa Perdana Menteri Najib Tun Razak menjadi Menteri Pertahanan.

Siasatan itu turut membabitkan penjualan kapal selam oleh syarikat DCN dan anak syarikatnya Amaris kepada beberapa Negara lain termasuk India dan Pakistan.

Penjualan kapal selam membabitkan dakwaan sekutu Najib di bayar komisyen lebih lima ratus juta ringgit telah lama membelenggui perdana menteri.

Malah pembayaran komisyen itu dikaitkan kepada pembunuhan warga Mogolia Altantuya Sharibuu pada tahun 2006.

Menurut Malaysiakini, dua hakim Peranchis Francoise Besset and Jean-Christophe Hullin, sedang menyiasat dakwaan pemimpin-pemimpin politik Peranchis terbabit dalam kegiatan rasuah dalam menjual peralatan ketenteraan kepada Negara-negara seperti Malaysia.

Suaram, sebuah pertubuhan hak asasi di Malaysia, mengupah peguam untuk mendesak pejabat pendakwaraya Peranchis bagi turut menyiasat penjualan dua kapal selam kepada tetentra laut di raja Malaysia.

Suaram mengambil tindakan itu kerana dikatakan mempunyai bukti kukuh wujudnya unsure rasuah dalam penjualan kapal selam kepada Malaysia.

Beberapa pihak membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dan polis namun tidak ada tindakan susulan diambil.

Pelbagai pihak mendakwa Altantuya telah ke Malaysia untuk menuntut komisyen beliau berjumlah setengah juta dolar amerika syarikat bersabit penjualan kapal selam itu sebelum beliau mati dibom Oktober 2006.

Najib nafi mengenali Altantuya, namun penyiasat persendirian P. Balasubramniam mendakwa Perdana Menteri mempunyai hubungan dengan bekas model Mongolia itu.

Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Phua ketika dihubungi Tv Selangor berkata, beliau berharap pihak Perancis berjaya menyelesaikan perkara tersebut.

"Saya harap pihak perancis akan menyiasat perkara ini dengan terperinci dan segala apa-apa penyalahgunaan kuasa ataupun rasuah ataupun lain-lain perkara tindakan akan diambil sepatutnyalah".-TVSelangor.com

2 ulasan:

  1. Biar Perancis buktikan semua peristiwa yang berlaku jika polis dan kehakiman negara in jadi betina jalang.

    BalasPadam
  2. Kah..kah..bagusnya..Mahkamah Perancis lebih telus..siap la ko najib kena sapina nnti..pergi perancis dan duduk di kandang tertuduh..(mohon link, sahabt): http://tunhisyamuddin.blogspot.com

    BalasPadam