Rabu, 6 Jun 2012

Siapa yang terkinja-kinja seronok minyak RON97 turun sekupang?

Harga minyak RON97 turun 10 sen
Kejatuhan harga minyak mentah global telah mendorong kerajaan persekutuan untuk mengurang harga minyak RON97 dari RM2.90 kepada RM2.80 seliter, berkuatkuasa esok.

Bagaimanapun, harga petrol gred RON95 kekal pada RM1.90 seliter, yang menurut kerajaan membabitkan kos subsidi tahunan RM2 bilion untuk mengekalkan.

Sumber rapat dengan kabinet berkata, oleh kerana harga RON97 ditentukan oleh apungan terurus, harganya akan turun naik. Harga RON97 naik empat kali tahun lepas.

Mei lalu, harga minyak mentah melepasi paras USD100 (RM310) setong. Pada masa ini, ia berlegar di bawah paras USD100.-Malaysiakini


Ada yang melompat seronok minyak petrol RON97 turun sekupang? Haha.Minyak rakyat bawahan tak guna turun 10 sen.Minyak petrol RON95 tak turun sedangkan harga minyak dunia jenis apa pun turun.Tak turun minyak RON95 kononnya tanggung subsidi RM2bilion.Untung petronas setahun lebih kurang RM80 bilion.Takkan dengan rakyat RM2bilion pun nak berkira!


Dalam kes skandal kapal selam scoperne Najib didakwa minta komisen sampai RM3bilion (1bilion dolar US)!


Kita rakyat bawah-bawah ni mana pakai minyak RON97 semua pakat pakai minyak RON95.Minyak rakyat pakai tak mau turun harga, minyak rakyat tak pakai diturunkan harga.Kita rakyat ni tak mintak pun sampai RM3 bilion cuma mintak minyak RON95 turun harga ja!


Kita jadi rakyat ni kalau tahu minyak RON95 nak naik harga pakat timpa setesen minyak isi penuh-penuh sampai Q setesen minyak tapi bila dapat berita RON97 yang turun harga semua pakat lentok kat rumah macam tak ada apa-apa pun.


Di Arab Saudi harga minyak diesel hanya rm0.40 sen seliter.Malaysia dan Arab Saudi adalah dua negara pengeluar minyak.Hanya ada satu cara saja nak ajar regim BN yang suka main-main dengan rakyat.Tukar kerajaan tumbangkan regim BN dalam pru13.

4 ulasan:

 1. Dol...baikk xpayah turunkan harga...Bahalol woi! minyak mahal Tu cnfirm org da duit je pakai...tu pun xboleh pk ka???? Nampak bodoh d situ......

  BalasPadam
 2. bongok betul kerajaan ni nk main2 kan rakyat!

  BalasPadam
 3. kalaulah pakatan memerintah rakyat akan hidup aman ini BN BABI NEGARA TIPU SAYA TUANG MINYAK LEPAS TU KELUARKAN UKUR DALAM BOTOL HARGA TAK TURUN TAKPI NAIK DUA PULUH SEN RAKYAT JANGAN PERCAYA BN PENIPU NO 1 DUNIA

  BalasPadam
 4. Kalau tolong rakyat cubalah buat mcm harga minyak kat brunei.ada berani tak?

  BalasPadam