Khamis, 22 Mac 2012

Hutang:Negara nak bangkrap masih kata 'tak apa'

Kerajaan harus bertindak dari sekarang bagi mengurangkan hutang negara dan mengelakkan negara daripada bankrap.

Pakar ekonomi PAS, Dr Rosli Yaakob berkata, adalah tidak wajar kerajaan mengambil sikap 'tidak apa' walaupun hutang negara hanya dua peratus sebelum mencecah had pinjaman yang dibenarkan oleh perlembagaan.

Malaysia mencatatkan 53 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK), iaitu dua peratus sebelum mencecah had 55 peratus daripada KDNK.

"Satu perkara yang tidak sihat apabila kerajaan menganggap kadar hutang negara belum berada pada tahap kritikal walaupun cuma kurang dua peratus daripada had yang ditetapkan.

"Sedangkan Malaysia mengalami sejak 10 tahun yang lepas. Kalau perbelanjaan terus defisit, hutang negara akan terus bearada pada tahap bahaya," katanya kepada Harakahdaily hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Timbalan Menteri Kewangan Datuk Awang Adek Hussin semalam bahawa Hutang negara belum berada pada tahap kritikal atau membimbangkan,walaupun ia hanya dua peratus sebelum mencecah had pinjaman yang dibenarkan oleh perlembagaan.

Dr Rosli juga berkata, kerajaan harus menentukan piawaian yang selamat bagi hutang negara iaitu ia tidak harus melebihi 30 hingga 35 peratus dariapda KDNK.

"Negara-negara maju yang berhemah dalam perbelanjaan tidak akan membenarkan hutang negara melebihi 30 hingga 35 peratus.

"Contohnya negara Jerman, Norway, Sweeden, mereka mengamalkan urusan ekonomi yang bagus menyebabkan hutang negara tidak pernah melebihi paras ini," katanya yang juga bekas pegawai Bank Negara.

Justeru, untuk memastikan hutang negara tidak terus meningkat, kerajaan harus mula mengawal perbelanjaan negara dan mengelakkan pemborosan.

Ia katanya termasuk tidak meneruskan projek-projek mega dan projek gajah putih yang tidak memberi manfaat kepada negara.

"Kerajaan juga harus melaksanakan tender terbuka dalam setiap projek yang dibangunkan bagi langkah penjimatan dan apa yang lebih mustahak, elakkan terus membuat pinjaman luar negeri," katanya. -Harakahadaily

Semua tak apa ..MAS rugi pun tak apa, Proton rugi pun tak apa, TNB rugi pun tak apa.Semua syarikat GLC yang berkaitan kerajaan rugi tak ada yang untung pun tak apa.Lagi boleh sapu ..sapu sementara masih ada kuasa.Rakyat terus dibangangkan dengan kemajuan negara , tranformasi yang macam-macam tapi semua tu hanya sebagai membodohkan rakyat saja.


Yang syok tu masih dabik dada kata pandai perintah negara dan pihak pembangkang tak layak untuk perintah negara ini hanya Umno-Bn saja yang layak! Naib Presiden Umno yang tak cerdik Shafie Apdal kata pembangkang jangan diberi peluang perintah negara ini haha.Sebab apa?Kalau pembangkang ambik alih semua pemimpin Umno-Bn yang korup masuk penjara kerana salah guna kuasa.Semua rahsia akan terbongkar.Ini yang amat ditakutkan Umno-Bn bila hilang kuasa.


Kata orang Kedah, "Tak pa, tak pa lama-lama tinggal celepa!"Tak cukup lagikah Umno-BN berkuasa di negara ini selama 54 tahun yang telah kayakan anak beranak kroni pemimpin Umno-Bn.Sampai bila kita nak biarkan mereka jadi penyamun harta rakyat.Takkan tak sedar-sedar lagi dengan tipudaya Umno?


Kita ditipu kata akta ISA telah dihapuskan tapi dalam masa yang sama masih guna akta tersebut untuk tangkap tanpa bicara.Rakyat lawan ISA , demo anti ISA kena denda dan masuk penjara.Perangai lagi teruk daripada babi!

2 ulasan:

  1. hutang negara atau national debt disebabkan kita juga..

    50% disumbangkan oleh hartanah, 20% automotive dan 26% hutang kerajaan..manakala 4% hutang luar negara..

    BalasPadam
  2. tak pee hutang tu biasa jee...usah erau biar sampai binkrap negara sama sama rasa aku biasa makan ubi kayu najib tak tahulah aku

    BalasPadam