Selasa, 23 November 2010

Jom Sokong Kempen Kembalikan Hak Air Kepada Rakyat Selangor

KEMBALIKAN HAK AIR KEPADA RAKYAT

 • Bermula tahun 1997, kerajaan BN telah menswastakan syarikat-syarikat air di Selangor.
 • Sejak ini, Syabas dan syarikat-syarikat lain telah merugikan ratusan juta duit rakyat.
 • Kerajaan negeri Selangor yang diterajui Pakatan Rakyat kini ingin mengembalikan pengawalan syarikat-syarikat air ini kepada tangan rakyat.

  Pelan Syabas:

  Tahun

  Kenaikkan Tarif

  2009

  37%

  2012

  25%

  2015

  20%

  SYABAS

  1. Laporan audit terhadap SYABAS menunjukkan bahawa lebih daripada 72% kontrak bernilai RM 600 juta diberikan kepada syarikat-syarikat yang dipilih melalui rundingan terus dan tanpa tender terbuka.
  2. RM 325 juta ‘hilang’ apabila perbandingan teliti dibuat antara kontrak yang dianugerahkan dari 2005 hingga 2007 dan akaun awam Syabas.
  3. Pada Jun 2005, SYABAS melanggar perjanjian dengan menggunakan paip yang diimport daripada Indonesia bernilai RM 375 juta. Syarikat Indonesia tersebut dimiliki oleh Tan Sri Rozali Ismail, CEO Syabas. Gaji beliau adalah RM 5.1 juta setahun atau RM 425,000 sebulan.
  4. RM 51.2 juta dibelanja untuk mengubah-suai pejabat SYABAS sedangkan Jabatan Kawalselia Air Selangor (JKAS) hanya meluluskan sebanyak RM23.2 juta.
  5. Setelah kerajaan Selangor menghentikan Syabas dari menaikkan tarif air dengan mendadak, Syabas kini berhasrat menyaman Selangor untuk pampasan sebanyak RM 1 billion.

  Pelan Selangor:

  Tahun

  Kenaikkan Tarif

  2009

  12%

  2012

  12%

  2015

  12%

  Apakah pelan Selangor?

  1. Kerajaan negeri Selangor yang kini diterajui oleh Pakatan Rakyat berhasrat membeli balik konsesi air demi menjamin hak rakyat untuk mendapat air yang mencukupi pada harga yang berpatutan.
  2. Aset awam seperti air harus dikendalikan oleh kerajaan yang berjiwa rakyat, bukan Syarikat yang hanya pentingkan keuntungan.
  3. Empat syarikat swasta air akan dibeli balik dan diletak dalam satu badan di mana rawatan dan agihan air akan dilakukan oleh satu pengendali tunggal. Ini akan meningkatkan kecekapan dan mengurangkan tarif air kerana tiada isu "kos pemindahan".
  4. Penekanan terhadap integriti dan ketelusan - seperti yang termaktub dalam Enakmen Kebebasan Maklumat yang diperkenalkan oleh kerajaan Selangor - akan mengelakkan dari sistem yang hanya menguntungkan kroni dan merugikan rakyat.
  5. Dengan sokongan rakyat yang mencukupi, kerajaan Selangor akan mampu mendapat balik kawalan syarikat-syarikat air demi rakyat, menekankan integriti dan ketelusan, dan memastikan akses air yang mencukupi dengan harga yang berpatutan untuk semua lapisan rakyat.

  Pilihan di tangan anda!

  Pertahankan Hak Rakyat Untuk Dapat Air Bersih & Murah

  Beri sokongan anda kepada Kerajaan Negeri Selangor dengan menghadiri perhimpunan penyampaian memorandum kepada DYMM Yang di-Pertuan Agong pada 5 Disember, 2010 di Masjid Negara Kuala Lumpur.

  Pengurusan Perkhidmatan Air akan lebih terjamin di bawah kelolaan Kerajaan Negeri Selangor.

  Kembalikan Hak Air Kepada Rakyat!- www.airuntukrakyat.net

 • Berkaitan;
  Tabung Budi:Lesen Syabas dirampas jika langgar perjanjian, kata MB-TMI

  Henti program Tabung Budi atau hilang lesen air-Malaysiakini

  Kempen tandatangan ada di sini.

  1 ulasan:

  1. Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor bekerja bertungkus lumus dengan mngadakan kempen kembalikan hak air kepada rakyat selangor dgn mngadakan roadshow tentang hak2 rakyat dan lain2 lg...kalo rakyat still sokong lg UMNO-BN..xtaula..mungkin mata dan telinga mereka Allah tutup utk nampak kebenaran spy trus hidup dlm kejahilan

   BalasPadam