Khamis, 18 November 2010

Awat Chua Soi Lek Jadi Bengong ?


Kata Presiden MCA Chua Soi Lek yang juga 'bekas pelakon filem porno' dalam twitter nya seperti yang dilaporkan Harakahdaily Kedai Tutup: Presiden MCA salahkan Aidil Adha;

Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek sekali lagi cuba mencetuskan isu untuk membelasah PAS semalam apabila mempersoalkan mengapa kebanyakan kedai di Kota Bharu tutup sempena sambutan Aidil Adha.

“Disebabkan Hari Raya Haji, semua kedai nampak tertutup untuk sambutan ataupun ini adalah arahan daripada majlis tempatan? Ia sunyi di Kota Bharu,” soal Chua di Twitter walaupun sememangnya umum diketahui bahawa sambutan Hari Raya Haji di Kelantan dan beberapa negeri lain adalah jauh lebih meriah berbanding Hari Raya Aidilfitri.

Kenyataan bekas Menteri Kesihatan yang pernah terpalit dengan skandal seks apabila videonya dengan seorang wanita tersebar di khalayak ramai, menerima kritikan keras daripada ahli parlimen Batu, Tian Chua yang menyelar Chua cuba menjadikan cuti sambutan Aidil Adha sebagai satu isu.

Kenyataan Chua turut dibidas oleh para pengikutnya di Twitter sehingga beliau dituduh sebagai seorang ahli politik yang bangkrap idea.

“Reportlah polis. Minta suruhanjaya diraja. Buat demo ke,” cabar seorang pengguna Twitter Noor Azam yang juga kelihatan tersinggung dengan kenyataan Chua.

Ini bukan kali pertama presiden MCA itu menonjolkan kedaifannya terhadap hal-hal berkaitan Islam.

Pada bulan Ogos yang lepas, Chua telah menimbulkan kontroversi apabila mengatakan antara negara yang mengamalkan rasuah terdiri daripada negara yang mempunyai majoriti masyarakat Islam.

Beliau turut mendakwa pertarungan keIslaman antara Umno dan PAS sebagai punca utama negara terperangkap dalam golongan negara berpendapatan sederhana untuk sedekad yang lalu.-Harakahdaily.

Semasa prk Galas yang lalu penyokong Umno kata Dap sebagai 'kafir harbi' sedangkan pemimpin MCA yang acapkali hina Islam pemimpin Umno hanya berdiam diri tak berani nak kata apa terhadap kelancangan pemimpin MCA hina Islam. Umno lebih takut hilang undi bukan Islam daripada melihat Islam dihina dan dinjak-injak oleh komponen Bn sendiri.

1 ulasan:

  1. makin hebat pla mereka ni mempermainkan ISLAM...mufti2 dan ustz2 xnak bt pape keyataan ke?xkan le duk ket kusi jek dan dgr cemuhan mereka ni???

    BalasPadam