Selasa, 26 Mac 2013

Memang sahih Najib takut kalah,Najib syok jadi PM mandat Pak Lah

Takut kalah pilihanraya punca Najib tak bubar2 parlimen-Anwar

 Datuk Seri Anwar Ibrahim menempelak Datuk Seri Najib Razak yang sehingga kini masih belum membubarkan Parlimen, walaupun tempoh mandat BN mentadbir Kerajaan Persekutuan melepasi tempoh lima tahun, selepas pilihan raya 2008.
Najib gerun jika Pakatan Rakyat berjaya mengambil alih tempatnya di Putrajaya. Lebih parah, hanya tinggal sehari lagi sebelum satu Dewan Undangan Negeri (DUN) akan terbubar secara automatik iaitu DUN Negeri Sembilan, diikuti negeri kelahiran Perdana Menteri – DUN Pahang pada 7 April.
Ketua Umum KEADILAN berkata, keengganan Perdana Menteri membubarkan Parlimen kerana percaya Umno BN langsung tidak yakin untuk memenangi Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.
“Sebab itu sehingga sekarang Najib masih belum bubarkan Parlimen,” katanya pada wawancara bersama Radio Free Malaysia (RFM), malam tadi.
Anwar berkata, Umno BN tahu mereka tidak yakin dapat meraih sokongan walaupun setiap hari pelbagai pemberian kerajaan diumum untuk diberikan kepada rakyat.
“Kalau Najib yakin, walaupun sedikit bahawa Umno BN boleh memenangi PRU, sudah tentu dia bubarkan Parlimen sebelum 8 Mac lalu.
“Dari segi undang-undang, tidak salah Umno BN memerintah, tetapi dari segi moral, hak Umno BN untuk teruskan pemerintahan harus berakhir pada 8 Mac, selepas genap lima tahun mandat,” katanya.
Beliau mempertikai Umno BN yang sekarang baru memikirkan soal rakyat ketika nyawa parti itu hampir luput.
“Selama lima tahun sebelum ini apa yang Umno BN fikirkan?
“Sekarang baru fikir nak beri Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), naikkan  bonus dan elaun kakitangan, beri permit teksi tetapi sebelum ini semua permit itu diberikan kepada kroni Umno BN,” bidas Anwar.
Sambungnya, selepas BR1M diagihkan, defisit negara akan meningkat dan menyebabkan cukai naik.
“Kesannya Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) akan diumumkan. GST inilah akhirnya akan menambah beban kepada rakyat terbanyak dan kos sara hidup lebih parah,” ujarnya.
Parlimen akan terbubar secara automatik pada 28 April depan.
Manakala pada 22 April (Selangor), 24 April (Perak), 26 April (Melaka), 28 April (Perlis dan Kelantan), 29 April (Sabah), 2 Mei (Penang dan Kedah) dan 5 April (Terengganu). – NS-Keadilandaily.com
Pergilah ke mana pun rakyat pakat tanya bila parlimen nak bubar?Rakyat seronok nak mengundi Najib pulak macam tak mau mengundi syok jadi PM mandat Pak Lah haha
Rakyat tak tanya duit BR1M bila lagi nak bagi tapi rakyat dok tunggu bila parlimen nak bubar?

1 ulasan:

  1. Pm tgh dok pikiaq macammana nk terus memerintah malaysia tanpa melalui pilihanraya, atau boleh jadi segala harta berbilion belum habis di sorok,dokumen2 rahsia belum habis di musnahkan

    BalasPadam