Ahad, 29 Januari 2012

'Rakyat mesti tamatkan kekuasaan jenis penghasut seperti Najib. Dia sangat berbahaya', kata Mat Sabu

Najib beri isyarat Rela 'bertempur' dengan rakyat - Harakahdaily

Datuk Seri Najib Tun Razak adalah Perdana Menteri yang sukakan huru-hara apabila memberi isyarat akan menggunakan Ikatan Relawan Rakyat (Rela) untuk 'bertempur' dengan rakyat yang memprotes kerajaannya.

"Kalau di negara yang bertamadun, polis akan mengambil tindakan terhadapnya kerana kenyataannya yang berbau hasutan terhadap Rela supaya bertempur dengan rakyat, buli rakyat.

"Kenyataan Najib itu membuktikan beliau adalah seorang yang suka mencetuskan kekacauan," kata Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu.

Malaysian Insider melaporkan, Najib semalam memberi amaran secara terbuka kepada rakyat yang hendak berdemonstrasi apabila menyatakan Rela sentiasa bersedia mempertahankan negara dari keadaan yang pada pandangannya huru-hara.

"Jangan cetuskan kekacauan," beliau dilaporkan berkata sambil mengingatkan Rela yang "tidak akan berdiam diri" akan digunakan.

Bagi Mohamad, bukan keselamatan negara yang dibimbangkan oleh Najib tetapi keselamatan beliau sendiri dan kerajaannya yang sebenarnya mahu dipertahankan dengan memperalatkan polis, tentera, Rela malah "pasukan bomba pun dia hendak gunakan".

"Pergi tanya Najib, kalau orang-orang Umno berdemonstrasi menentang kerajaan Pulau Pinang dan mencetuskan kekecohan, adakah Najib akan kerah polis atau Rela untuk bertempur dengan mereka?" katanya.

Di Pulau Pinang, kata Mohamad, tidak henti-henti gerombolan pro Umno mengadakan pelbagai demonstrasi dan perhimpunan, tetapi kerajaan Najib bukan sahaja tidak pernah bertindak melarang mereka malah dilihat menggalakkan gerombolan itu.

Beliau bagaimanapun tidak hairan terhadap apa yang disifatkannya sebagai hasutan Najib itu.

"Dalam pilihan raya kecil Padang Terap pada tahun 1985, Najib yang pada masa itu Ketua Pemuda Umno dilihat sebagai orang yang bertanggungjawab membuat provokasi sehingga Othman Talib terbunuh dalam peristiwa di Lubok Merbau.

"Rakyat mesti tamatkan kekuasaan jenis penghasut seperti Najib. Dia sangat berbahaya," tegas Mohamad.

Beliau juga menyifatkan kenyataan Najib itu sebagai dorongan secara tidak langsung kepada gerombolan-gerombolan yang bertindak menyerang ceramah-ceramah Pakatan Rakyat (PR) supaya bertindak lebih ganas lagi.

"Sekarang sudah ada trend baru menggunakan gerombolan samseng menyerang ceramah-ceramah PR.

"Mereka berani melakukan perbuatan itu kerana mereka yakin kerajaan dan polis tidak akan bertindak kepada mereka," katanya.

Mohamad yakin, jika penyokong-penyokong PR yang menyerang ceramah-ceramah Umno, tentu pihak polis akan bertindak habis-habisan terhadap mereka.

"Kalau terhadap penyokong PR, diburu dan diganasi dengan segala kekerasan.

"Kalau orang Umno, bawa sepanduk caci raja yang kononnya mereka sanjung sebagai binatang pun sampai hari ini tidak dikenakan tindakan," katanya.-Harakahdaily


Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin Yaasin pulak menyeru bekas tentera dan bekas polis tolak kelompok gila kuasa.Siapa yang gila kuasa hingga sanggup jadikan bekas pasukan keselamatan sebagai macai dan Pak Yet Umno terus berkuasa.Betul la kata orang mana ada penyamun atau pencuri kata mereka penyamun.Mampoih tak mengaku kata Umno yang gila kuasa dok mengigau takut hilang kuasa di Putrajaya.

Pasukan Rela , Polis, tentera termasuk polis pencen dan askar pencen semua makan gaji dan elaun duit rakyat bukan duit Umno.Mengapa mereka diperkudakan untuk pertahankan Umno daripada hilang kuasa?

2 ulasan:

  1. najib puki kao luntimanak wa dan rakyat akan terajang kau sampai masuk neraka key altantuya awas awak jangan kao main dgasn api

    BalasPadam
  2. ...uSTAZ MAT SABU niilah yang merosakkan PAS. Mat sabu tak layak masuk Pas..Amba kesian Tok Guru Hadi tersepit.Habis nok wat guano ahli Pas lening suka lagu Mat Sabu...Suka yang tidak bermoral..DEWAN ULAMA PAS HARUS BUAT SESUATU..DOK MEETING LANGSUNG LENING..

    BalasPadam