Jumaat, 12 Mei 2017

Dengarlah pandangan pakar perlembagaan bukan cakap walaun


Nak dengar gelembong walaun atau pakar perlembagaan? Setelah Pas buat keputusan rasmi bercerai talak tiga dengan PKR di Selangor mereka bagi alasan mahu terus berada dalam kerajaan negeri kerana 'Mandat Rakyat". Saja nak bagi tau mandat rakyat diperolehi melalui pilihanraya bukannya jawatan exco!Jawatan exco bukan mandat rakyat tapi dilantik oleh MB!

Janganlah bagi alasan yang boleh ditertawakan orang hanya kerana mahu terus sapu elaun exco,ahli majlis,jawatan dalam GLC dan ketua kampung.Mana ada dalam negara lain parti dah jadi pembangkang kerana berpisah boleh kata kami sebahagian daripada kerajaan?

FMT;Prof Abdul Aziz Bari berkata dalam model Westminster, yang menjadi struktur kepada sistem politik Malaysia, wakil rakyat harus keluar apabila badan tertinggi parti atau kepimpinan tertinggi membuat pendirian.
“Ketua eksekutif, sama ada perdana menteri, menteri besar atau ketua menteri, boleh keluarkan anggota kabinet mereka,” katanya
Aziz berkata PAS perlu mengambil pendirian berprinsip, seperti yang dilakukan bekas presiden mereka Tan Sri Mohd Asri Muda pada 1977.
Pada ketika itu, Menteri Besar Kelantan Mohamad Nasir dari PAS, yang cenderung ke arah Umno, hilang undi tidak percaya dalam dewan undangan negeri tetapi enggan meletak jawatan.
Akibatnya, Aziz berkata Kuala Lumpur mengisytiharkan kecemasan untuk meletakkan negeri itu di bawah kerajaan persekutuan.
PAS menyertai Barisan Nasional pada 1973 dan Asri menjadi menteri persekutuan.
“Tetapi Asri meletak jawatan dari kabinet sebagai membantah apa yang berlaku di Kota Bharu,” kata Aziz.
Begitu juga anggota kabinet dari zaman Tunku Abdul Rahman hingga Datuk Seri Najib Razak meletak jawatan atau dikeluarkan kerana tidak seiring dengan perdana menteri.
“Jadi, tiada cara lain exco PAS boleh kekal dalam pentadbiran Selangor selepas keputusan muktamar, yang secara sah merupakan badan pembuat keputusan tertinggi dalam sesebuah parti politik.”
Aziz berkata dari sudut perundangan, keputusan Majlis Syura Ulama hari ini bersifat menasihat dan tidak mempunyai kesan perundangan.-Free Malaysia Today

1 ulasan:

 1. BALA'!

  Belit U-Turn itu mengundang BALA'
  PONTENG khianat itu, BALA demi BALA mnjelma
  FITNAH sdondon menCURI, terang nyata BALA' brtimpa2
  RUU-hudud AUTA itu, BALA' yg total-TOTALLY binasa!


  Lobai olarmak teruskan MAKAR mu
  Belit PONTENG uturn amalkan lah slalu
  Khianat FITNAH mnCURI jdkn"niat"mu ddlm KALBU
  COVER lah FITNAH menCURI mu itu dgn RUU-hudud palsu
  WAR2 kan mimpi2 jumpa nabi & Tahajjud2 menipu yg tak laku disisiNYA itu..

  Pasti & pasti BALA' demi BALA" cilaka bertimpa2 menunggu!


  PETIR sudoh BANJIR pon sudoh
  BANJIR balak kat pintu rumoh
  Bilo RIBUT doh naik maroh
  RIBUT besar "butir-TAHIK"pong doh punoh ranoh!

  BalasPadam