Khamis, 20 Jun 2013

"Pas takkan bersama Umno..Umno bawa Islam celup"-TGNA

Berita asal daripada FB TGNA.Dah banyak kali TGNA ulang takkan tak faham-faham atau buat-buat tak faham haha.Saja nak tanya apa pulak komen Nik Abduh,Nashruddin Tantawi dan yang seangkatan dengannya?

Cadangan PAS Bersama UMNO : Pungguk Yang Sedang Rindukan Bulan

Saya membaca kenyataan yang dikeluarkan oleh seorang penganalisis politik, Prof Datuk Dr Zainal Kling seperti yang tersiar di dalam Sinar Harian hari ini 20 Jun 2013. Saya kira kenyataan yang dikeluarkan sangat terawang-awang dan tidak berpijak di bumi nyata. Nampaknya pandangan karut ini cuba untuk disebarkan atas nama akademik kononnya, padahal jelas nampak kepentingan UMNO timbul di permukaan air.

Di dalam kenyataannya itu, beliau mencadangkan agar PAS bergabung dengan UMNO untuk memperjuangkan Islam. Ini kerana parti-parti yang ada di sekeliling PAS semuanya mengkhianati Islam. Hanya UMNO sahaja yang memperjuangkan Islam.

Pada saya, kenyataan ini sangatlah tidak berasas. Jika umpama dahan pokok untuk berpaut, profesor ini nyata sekali sedang bergayut di dahan yang rapuh. Barangkali kerana bimbang jatuh ke tanah digigit semut, terus menerus tangan memeluk dahan yang menunggu masa untuk tersemban. Lambat laun sebenarnya dahan ini akan jatuh jua. 

Amatlah lucu sekali apabila beliau menyatakan bahawa hanya UMNO yang memperjuangkan Islam. Barangkali langkah UMNO membenarkan premis judi di Kelantan sebelum tahun 1990 dahulu salah satu daripada perjuangan Islam menurut kacamata 'orang cerdik pandai' ini? Di Melaka, pernah seorang Ketua Menteri yang merupakan pimpinan tertinggi UMNO mencadangkan agar pusat hiburan dilanjutkan masa pembukaannya sehingga ke awal pagi, inipun juga barangkali perjuangan untuk menegakkan Islam. Itu belum dicampur kenyataan-kenyataan yang menghina Islam yang dikeluarkan oleh pemimpin-pemimpin UMNO sebelum ini. Semuanya termaktub di dalam lipatan sejarah dan generasi kita tidak buta untuk membaca semula catitan ini. 

Saya ingin bertanya, jika sekarang mahu mengajak PAS bersatu dengan UMNO, apa lebihnya UMNO berbanding dengan PAS dalam hal memperjuangkan Islam? Sewaktu pemimpin parti komponen Barisan Nasional menghina seorang wakil rakyat UMNO di Johor yang mencadangkan hudud dengan label 'hilang akal', di mana pemimpin UMNO menyembunyikan diri? Jika lebihnya UMNO ialah kerana bilangan kerusi, saya suka mencadangkan agar ADUN UMNO di Kelantan menyertai PAS kerana bilangan kerusi yang dimiliki oleh PAS di Kelantan lebih banyak jauh mengatasi UMNO!

Jika UMNO memperjuangkan Melayu, kenapa Kelantan dinafikan hak ke atas royalti minyak dalam keadaan majoriti rakyat Kelantan berbangsa Melayu dan beragama Islam? Kenapa UMNO memainkan peranan untuk menyekat pembangunan ke Kelantan dan ini diakui sendiri Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan satu ketika dahulu? Apakah perkataan yang lebih tepat untuk menggambarkan sikap seperti ini selain daripada pengkhianat? 

Pada saya, Islam yang dibawa oleh UMNO ialah Islam celup. Selagi dasar yang menjadi tunjang perjuangan UMNO ialah kebangsaan, tiada apa-apa nilai terhadap gerak laku UMNO sekalipun nampak seolah-olah ia pro-Islam. Di zaman Rasulullah SAW, masjid Dhirar diperintahkan untuk diruntuhkan sekalipun ia sebuah masjid kerana ia didirikan bukan di atas semangat Islam yang sebenar. 

Kerana itu, saya tetap berpendirian, PAS tidak akan bersama-sama UMNO selagi UMNO tidak menukar dasar. Berhentilah menjadi pungguk yang rindukan bulan. Saban malam merenung bulan sambil memanggil-manggil, mahu terbang sayap kecil, mahu biarkan sahaja, hati pula tidak sanggup melihat bulan dipagar bintang. Akhirnya si pungguk hanya mampu berbuat bising!

Haji Nik Abdul Aziz bin Nik Mat,
Al-Mursyidul Am,
Parti Islam Semalaysia (PAS)

Bertarikh : 11 Syaaban 1434H bersamaan 20 Jun 2013M

5 ulasan:

 1. satu tulisan pedas yang kena tepat pada muka najib and the geng. Mohon juga TGNA mengajak PKR masuk PAS. Rasanya tak perlu PKR dalam Pakatan Rakyat.

  BalasPadam
 2. Mana nak letak ahli PKR yg bukan Islam tu

  BalasPadam
 3. PKR tak masuk PAS pun takpa asalkan jangan menjadi batu penghalang kepada apajua usul tentang Islam yang dibentangkan oleh PAS! Ini adalah kerana apa jua yang bertunjangkan Islam pastinya tidak akan menyusahkan umat manusia kerana Islam adalah agama Allah yang Maha Pencipta. Kalau benar UMNO memperjuangkan Islam mengapa Madey dan UMNO mengugut kerajaan Kelantan yang cuba nak laksanakan hudud dulu? Aku ingat Prof. Kangkung ni dah lupa tentang sejarah dan penentangan UMNO terhadap Hudud. Dan Najib sendiripun dah declare tak akan laksanakan Hudud! Memang prof.Kangkung ni mudah lupa! Atau definasi memperjuangkan Islam bagi prof.Kangkung ni hanya setakat nikah kawin dan zakat je?

  BalasPadam
 4. sepatutnya PKR dibubarkan sahaja, Ahli2 PKR yang Muslim masuk PAS, yang bukan muslim masuk DAP.

  PKR ni kerjanya apa? menangguk di air keruh?

  BalasPadam
 5. Selagi omno dengan semangat kebangsaan keris telanjang itu, maka selagi itulah jauh panggang dari api

  Sekiranya penyatuan berlaku dalam keadaan dasar omno sekarang, saya yakin sejarah alam MELAYU ISLAM akan BERAKHIR.

  PUNAH JAHNAM habis UGAMA DAN BANGSA
  ..1. "wa ka nash shaito nu lirobbihi kafuro"
  ..2. "innahu lakum 'aduwwum mubin"

  Macamana dua orang yang berbeza pendirian boleh bersepakat pulak?

  Secara lojik adat tak mungkin... jauh ... jauh ...JAUH
  Mintak di jauhi oleh Allah di DUNIA hingga ke AKERAT

  BalasPadam