Rabu, 19 Disember 2012

"Mufti Musang Berjangut"

Ada orang sms kat saya,"Kalau guna jubah mufti main politik macam filem Musang Berjanggut la  dok dalam peti..harus sana harus sini.Nampak muka dengan janggut dia pon sama jahat dalam peti."
Harakah bil 1802 edisi Jumaat ,dapatkan di pasaran 

Ustaz Umno Fathul Bari tumpang semangkok ulas isu kafir mengkafir melalui hujah yang dikutip di tepi jalan sebagai bukti.Kalau betul nak sangat bukti pi la jumpa Presiden Pas.Bila nak pilihanraya Umno ungkit kembali isu kafir-mengkafir.Umno sendiri buat debat olok-olok isu kafir mengkafir tapi dalam debat olok-olok tu pun Umno dah kalah belum lagi debat yang betul.Tak caya tanya Tun Madey.Modal basi isu ini kini diangkat semula kerana Umno  tak boleh cakap isu lain.Nak cakap bab rasuah Umno memang kaki rasuah.Nak cakap bab zalim Umno memang zalim walaupun kepada bangsa sendiri.So cakap lah isu kafir mengkafir sebagai modal politik oleh budak-budak hingus dalam Umno yang baru kenal politik.

Saya nak tanya yang Umno nak sangat jadi kapiaq ni pasal apa?Apa tok mufti komen dengan RM40 juta duit haram Umno Sabah.Apa Tok Mufti komen,apa ustaz Umno komen dengan RM196.8 bilion pengaliran keluar wang haram dari negara ini ke negara lain?

Umno makan rasuah macam makan nasi tok mufti mana pun tak kata apa.Kalau nak jadi kapiaq senang la hang pa pakat makan babi.

Jangan main politik dalam jubah mufti-Harakahdaily
Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyeru para mufti agar menjaga nama baik mereka dan tidak bermain politik partisan untuk kepentingan pihak tertentu.

Ingatan itu berhubung kenyataan beberapa orang mufti yang mendesak agar Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menarik balik apa yang didakwa sebagai 'Amanat Haji Hadi'.
"Boleh berbincang dengan cara yang elok dan tak perlu bermain politik partisan di dalam jubah mufti.

"Jangan jual harga mufti dengan murah," tulisnya dalam Facebook petang tadi.

Menurut Menteri Besar Kelantan itu lagi, beliau secara peribadi sangat mengenali Tuan Guru Abdul Hadi dan meyakini bahawa ilmu yang dimiliki oleh Presiden PAS itu tidak lebih rendah daripada ilmu yang dimiliki oleh para mufti.

"Bahkan beliau merupakan lulusan Madinah yang cemerlang.

"Jadi saya menyeru kepada para mufti, jangan beranggapan Presiden PAS sebagai orang yang tidak tahu hukum hakam," katanya.

Sebelum ini, Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria dan Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Wan Zahidi Wan Teh dilaporkan menggesa Tuan Guru Abdul Hadi menarik balik amanat mendakwa Umno kafir, yang pernah dikeluarkan lebih tiga dekad lalu.

Harussani berkata, tidak mudah untuk meletakkan orang itu kafir dan, perkara itu sudah pun dijelaskan yang mana ia bukan masalah parti, sementara Wan Zahidi pula berkata, amanat tersebut tidak berbahaya kepada Umno sebaliknya kepada diri Hadi sendiri.

Amanat Tuan Guru Abdul Hadi merujuk kepada satu sedutan ceramah umum yang disampaikan oleh beliau di Kampung Benggol, Peradong, Kuala Terengganu pada 7 April 1981.

Berkaitan;

1 ulasan: