Isnin, 28 Jun 2010

Cabar ulama muda banteras rasuah dalam Umno

Ahli Parlimen Kota Raja, Selangor Dr Siti Mariah Mahmud mencabar ulama muda yang menyertai UMNO supaya menghapuskan budaya politik wang, budaya berjuang untuk projek, budaya untuk kepentingan diri sendiri yang sudah menjadi darah daging dalam UMNO selama ini.

Menurutnya, selama ini beliau tidak pernah mendengar ulama dalam UMNO membuat satu kenyataan yang menentang keputusan-keputusan yang menyalahi agama.

Beliau yang juga Ahli Jawatankuasa Pas Pusat berkata, sebelum ini apabila ada perkara yang tidak betul, ulama UMNO membisu dan hanya membawa perkara tertentu sahaja.

Katanya, seperti kemasukan ulama yang lepas, mereka hanya duduk dalam Barisan Nasional (BN) dan tidak boleh hendak berbuat apa.

Beliau turut berpendapat, beberapa ulama yang terkenal yang memang sudah berada dalam UMNO/BN juga tidak mampu mempengaruhi sebarang keputusan yang diambil oleh kerajaan di semua peringkat.

“Isu judi baru-baru ini, ada siapa yang tegur tak? Bolehkan ulama di dalam UMNO ini membanteras rasuah wang di dalam UMNO ataupun mereka turut menghalalkan politik wang di dalam parti itu,” katanya.

Katanya, beliau sememangnya menunggu kemasukan ulama ke dalam parti itu seandainya para ulama itu bolah mengubah pemikiran rasuah pemimpin UMNO.

Bagaimanapun beliau berkata, ulama terdahulu yang menyertai UMNO tenggelam disebabkan budaya perjuangan UMNO yang tidak berlandaskan agama tetapi pragmatik.

Siti Mariah turut mempersoalkan adakah mereka mampu mentarbiahkan ahli-ahli UMNO kerana amanah yang dipegang bukan untuk kepentingan diri.

“Saya tengok yang masuk semua muda, bila masuk dalam dunia politik barulah mereka tahu. Jangan pula mereka yang terikut dengan cara UMNO sebab hendak pegang jawatan, mereka tidak sanggup menegur,” katanya.

Beliau mengingatkan kembali sejarah penubuhan Pas sekitar 1951 yang dikatakan serpihan UMNO di mana beberapa biro agama UMNO meninggalkan parti itu dan memulakan persatuan ulama kerana isu judi.

“Kalau mereka berani, saya cabar mereka tubuhkan satu dewan ulama untuk UMNO, kita hendak tengok apa perjuangan ulama di dalam UMNO.

“Seperti kami ada dewan ulama, mereka pun kena ada dewan ulama. Himpunkan semua ulama dan buatlah. Saya hendak tengok, apa teguran yang mereka bagi pada UMNO,” katanya.-Sinar Harian Online.

Mereka begitu senang dapat title ulama, siapa yang iktiraf mereka sebagai ulama hanya semata-mata mereka ngaji dalam bidang agama?

1 ulasan:

  1. Salam..
    hendaklah kt menegur barang sedikit kesalahan yg dilakukan..krn itulah tugas kita sbg khalifah Allah dimuka bumi ini..wawahua'lam

    BalasPadam