Isnin, 30 Ogos 2010

Umno dan Perkasa ingat Islam hanya untuk orang Melayu

Parti Umno semakin tersisih daripada rakyat bukan kerana Umno tidak kuat tapi rakyat jadi meluat dengan kelaku buruk pemimpin Umno yang cepat melatah tak ketawan hala. Kerja fitnah dan adu domba dah jadi darah daging Umno dulu, kini dan selamanya. Rakyat bertambah-tambah meluat kepada Umno dengan munculnya Perkasa yang diterajui Ibrahim Ali yang juga ahli parlimen Pasir Mas . Tahniah Perkasa!

Bila Umno menyerang Pas ia akan turut serta dilibas Perkasa. Umno dan Perkasa menganggap Islam hanya untuk orang Melayu. Sekiranya fahaman ini dapat disingkirkan daripada kotak fikiran orang Melayu Umno akan 'bungkuih' dengan lebih cepat.

Umno menyerang Pas bertubi-tubi dengan mainkan isu agama dan bangsa kerana keengganan Pas untuk buat perpaduan dengan Umno . Inilah puncanya Umno jadi tukang fitnah dan malukan agama Islam yang kita cintai.Umno kata bulan puasa buat 'gencatan senjata' tapi itulah perangai Umno yang suka mungkir janji yang dibuatnya sendiri. Ini mungkin ajaran Apco yang jadi penasihat kerajaan Umno-Bn.

Ketua Dewan Ulama Pas Ustaz Harun taib ketika mengulas isu orang bukan Islam yang dilarang Perkasa masuk masjid dan surau berkata;

“Apa hak Perkasa mahu undang-undang digubal bagi melarang orang bukan Islam memasuki kawasan masjid dan surau?

“Dalam Islam sendiri tidak melarang. Adakah Perkasa mahu mencabar perintah agama?” kata Ketua Dewan Ulama PAS pusat Datuk Harun Taib kepada The Malaysian Insider.

Perkasa, pertubuhan bukan kerajaan Melayu, pimpinan Ahli Parlimen Pasir Mas Datuk Ibrahim Ali semalam menggesa agar undang-undang digubal melarang bukan Islam memasuki masjid dan surau.

Ibrahim turut menuduh Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak menjalankan tanggungjawabnya sepenuhnya dengan mempertahankan Ahli Parlimen Serdang Teo Nie Ching yang mengunjungi Surau Al-Huda di Kajang, Ahad lalu.

Bagi Nik Aziz, tindakan Teo tidak menyalahi hukum Islam, malah sebaik-baik cara untuk mendekatkan mesyarakat bukan Islam kepada Islam.

Mengulas lanjut, kata Harun, tindakan melarang orang bukan Islam daripada memasuki masjid dan surau akan menyekat mereka untuk mendekati dan memahami Islam.

“Bagi saya orang bukan Islam boleh memasuki kawasan masjid dan surau, Islam tidak melarang. Yang penting mesti berpakaian sopan.

“Ibrahim hanya pandai cakap sahaja... beliau sendiri pun tidak tahu apa yang dicakapkan,” katanya.

Beliau turut membidas Ibrahim kerana mengatakan Nik Aziz kurang bertakwa kerana mempertahankan Teo yang menyampaikan sumbangan dan ucapan di ruang solat Surau Al-Huda, Kajang Sentral pada Ahad lalu.

“Saya rasa beliau (Ibrahim) sendiri tidak tahu apa makna takwa, kalau beliau tahu sudah pasti beliau tidak akan cakap.

“Lagipun siapa beliau untuk menilai seseorang itu bertakwa atau tidak, beliau bukan Tuhan nak tentukannya,” katanya.

Harun menjelaskan takwa bermaksud seorang umat Islam itu mengikut perintah agama dan meninggalkan larangannya tetapi yang boleh menilainya hanya Allah.

“Sebagai orang Islam kita perlu ikut perintah Allah dan segala larangan perlu ditinggalkan.

“Kalau Allah suruh kita solat kita kena buat dan kalau Allah larang kita minum arak jangan buat.

“Malah hanya Allah sahaja yang menentukan seseorang itu bertakwa atau tidak, bukan orang lain termasuk Ibrahim,” katanya.-Malaysian Insider Idea Perkasa larang bukan Muslim bercanggah suruhan Islam.

Berkaitan;
Surau:Hasan akan panggil Khusrin-Harakahdaily
Faekah:Tindakan Umno politikkan isu MP Serdang malukan Islam-Malaysian Insider

1 ulasan:

  1. Salam...
    depa (UMNO) ni ISLAM..tpi xfaham hukum ISLAM...wallahua'lam

    BalasPadam