Isnin, 3 November 2014

Sejarah perjuangan Ibrahim Libya dilupakan

Peristiwa Memali yang mengorbankan As Syahid Ibrahim Libya dan 13 orang yang lain sentiasa segar diingatan 19 November 1985.Lawan sampai mati akta zalim ISA.Kata-kata keramat Ustaz Ibrahim Libya yang sentiasa diingatan ialah "Daripada hidup jadi bangkai lebih baik mati berkalangkan tanah..!"
Apakah kita semua yang mengaku sebagai pejuang kini ambil iktibar pengorbanan mereka yang berjuang hingga ke titisan darah terakhir ,mati dalam perjuangan,korban harta benda,nyawa dan keluarga?
Kini pidato dan ceramah menjadi hambar dan tawar hebiaq kerana lebih kepada bermusuhan sesama sendiri lupa siapa musuh kita yang sebenar.
Kita berpesan jangan mintak jawatan tapi kini pangkat,darjat dan jawatan yang kita kejar .Orang lain kita kata jangan mintak jawatan tapi untuk kita ,puak kita ,kroni kita jawatan kita utamakan.
Kenapa kini golongan agama dalam Pas dipandang serong tak lain tak bukan suluhlah muka di cermin lihat siapa kita yang sebenanya kini!
Tak pernah berlaku dalam sejarah perjuangan berdoa laknat kepada pimpinan kita tapi golongan yang mengaku ustaz yang berbuat sedemikian rupa!
Tak pernah berlaku dalam muktamar anak muda yang baru tumbuh bulu pahat tunjuk lagak samseng mem boooooo pimpinan dan bersikap biadab keluar semasa ucapan perasmian muktamar pemuda!
Sejarah baru ini sudah tertulis dan tak dapat dibohongi untuk dilihat anak-anak muda 100 tahun lagi.Berlagak sombong menjadi samseng taik minyak dalam gelanggang sendiri tapi menikus di hadapan musuh yang sentiasa mencari peluang menjahanamkan kita.
Orang melihat kini betapa berbezanya ustaz dan ulama terdahulu berjuang berbanding sekarang hanya kerana nampak sedikit peluang dan ruang untuk jadi kaya.

1 ulasan:

  1. Kejadian betlaku disrbsbkan amanat hj adi awang nak negara islam...oranh bikan pas kafir...anak bini dsn laki cerĂ i berai...sembelihan org lain haram srmbahysng 2 imam berlaku...semata mata nsk negara islam ditubuhkan.20 yahun berlslu adi aeang pun cakap msna ada negara.islam nrgara kebajikan yg ada...

    BalasPadam