Khamis, 4 Julai 2013

"Panjangnya ekor serban bukan jamiman seseorang ulama itu celik politik."-TGNA

TGNA tulih dalam FB
Mesir : Detik Hitam Sedang Berulang

Saya melahirkan rasa sedih dan simpati terhadap apa yang sedang berlaku di Mesir sekarang. Pada saya, inilah saat di mana detik hitam sedang berulang semula dalam sejarah Mesir. 

Saya menyaksikan sidang media tentera yang mengumumkan rampasan kuasa dan diberitakan bahawa Sheikh Al-Azhar juga turut bersama-sama dengan tentera menyokong rampasan kuasa menggulingkan Dr Muhammad Mursi. Ini tandanya tentera tidak yakin dengan kekuatan mereka sendiri lantas menjadikan ulama sebagai sandaran untuk meyakinkan rakyat. Di mana-mana sahaja, ada ulama dipergunakan untuk menentang gerakan Islam. Tebalnya kulit kitab yang dipelajari dan panjangnya ekor serban bukan jamiman seseorang ulama itu celik politik.

Sheikh al-Azhar ialah satu jawatan, jawatan tersebut buat masa sekarang dipegang oleh penjawatnya. Namun ilmu yang ada pada Sheikh al-Azhar turut dimiliki oleh orang lain. Belum tentu jawatan ini kekal dan Allah SWT berhak menggantikan orang lain ke jawatan itu pada bila-bila masa. Samalah juga dengan jawatan mufti. Sesiapa yang menjawat jawatan ini usah sesekali menyangka ia akan kekal selama-lamanya. Sudah berlalu banyak orang yang hanya menjadi alat kepada gerakan sekular untuk melawan Islam. Tiba masanya, mereka dilontarkan ke tepi tanpa sesiapa bepaling lagi ke arah mereka.

Saya yakin rakyat Mesir tidak akan berdiam diri dengan perkembangan ini. Mursi menaiki takhta presiden dengan pilihanraya yang sah bukan dengan jalan penipuan melalui jalanraya. Jika Hugo Chavez, Presiden Venezuela yang pernah digulingkan tentera suatu masa dahulu namun akhirnya kembali semula ke tampuk kuasa kerana tekanan rakyat, saya tidak nampak ia mustahil berulang di Mesir. Kudeta dan diktator bukannya pilihan manusia lagi di era sekarang.

Insya-allah, sebagaimana Sungai Nil yang tidak berhenti mengalir, begitu juga nadi kebangkitan rakyat di Mesir pasti akan terus bergerak. Pada saya, fi zhilalil quran dan maalim fit toriq sedang melahirkan generasinya pada hari ini!

Doa dan solidariti untuk Mesir.

HAJI NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT,
Al-Mursyidul Am,
Parti Islam Semalaysia (PAS)

Bertarikh : 25 Syaaban 1434H bersamaan 4 Julai 2013MBaca juga;Mursi and Deputy arrested by the military-Crescent Online

2 ulasan:

 1. Pergh... satu peluru tembak 4 ekor burung. Cuma 2 ekor burung TGNA mungkin segan2 nak tembak iaitu presiden pas dan ketua dewan ulamak pas yang juga merupakan satu jawatan. Memegang jawatan politik tapi tak reti berpolitik.

  Elok jadi din ayam ustaz cap ayam tu...

  BalasPadam
 2. bekas MB kelantan tu dsayangi ummat krn Islam yg dperuangkan nya sama sprt nabi2 yakni Islam yg sentiasa membela NASEB rkyat!

  sape2 shj yg bnar2 membela NASEB rkyat pasti dpt diRASAI oleh sgenap jiwa nadi umat/rkyat.. inilah hakikat yg jls dpt diBEZAkan oleh majoriti rkyat yg bnar2 DAHAGAkan sbnar2 erti KBNARAN & KEADILAN seagat!!

  malang nya..ddlm PAS sudah jls ada KELOMPOK yg mgGUNAkan symbol Islam..dan AYAT2 'power' yg konon2 nya mrk "LEBIH HEBAT" Islam nya sdangkan mrk dgn terang tlh meNODAI impian ummat yg suci dan murni..

  lakonan KELOMPOK ini sgt mudah dibaca..tak perlu belajar TADIKA pon dah terang & nyata?  BalasPadam